Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Fotograaf onbekend (Anefo)
opinie

Op z'n Duits | Sekshitjes

Linda Duits,
20 april 2018 - 08:01

Iggy Pop’s ‘Louie Louie’ en ‘Bone Machine’ van The Pixies zijn de nummers die ik me herinner van mijn eerste keer seks. Niet direct sexy songs. Bij liedjes om in de mood te komen denk je toch eerder aan het oeuvre van Barry White.

Muziek en seks zijn met elkaar verweven. Muziek krijgt steevast de schuld van seksualisering van de jeugd, alsof ze zonder het een het ander niet zouden ontwikkelen. Aan de andere kant vormt muziek natuurlijk een uitstekende oefengrond voor seksualiteit, van het fantaseren over je idool aan de muur tot de lichamelijkheid van het dansen met een ander. Dat muziek een rol speelt bij de beleving van seksualiteit staat vast, maar hoe die rol eruit ziet is onduidelijk. Onderzoek aan de winkel dus. Zo wilden sociologen van de Erasmus Universiteit Rotterdam graag weten wat jongeren nou lekkere seksmuziek vinden.  

 

Daartoe bedachten ze een nieuwe methode, die ze music voice noemen, afgeleid van de bestaande dataverzamelingstechniek photovoice. Ze vroegen jongeren tussen de 18 en 25 om playlists op te stellen. De respondenten (divers in termen van gender, etniciteit, woonplaats en opleidingsniveau) moesten nummers uploaden naar YouTube, en die playlists dienden als basis voor nadere diepte-interviews.

 

Goede seks verschilde voor de respondenten van alledaagse seks. Voor goede seks neem je de tijd. Muziek kan daarbij helpen, wanneer het geluid en de teksten aansluiten. Luide, agressieve muziek vond daarom geen plekje op de playlists. Daardoor kwamen genres als rap en metal nauwelijks terug. Ook Nederlandstalige volksmuziek werd niet geil bevonden. R&B des te meer: veruit de meeste gekozen liedjes vielen onder deze paraplu.

Nederlandstalige volksmuziek werd niet geil bevonden, R&B des te meer

Herinnering was een andere belangrijke factor. Ooit met iemand gezoend op een nummer of een eerdere sekservaring erop waren redenen om iets op de lijst te zetten. Naar seksmuziek luister je niet iedere dag en dus werden hitjes ongeschikt bevonden. Het moet speciaal zijn. Tijdens goede seks doe je niet de hele tijd hetzelfde, en daarom moest er volgens de respondenten variatie zitten in de playlist, van intiem naar ‘vies’, van up-tempo naar intens.

 

Muziek kan remmingen losmaken, niet alleen op de dansvloer maar ook in bed. Het zet de sfeer, zogezegd, en helpt – in woorden van de auteurs – met het genereren van ‘erotisch agency’. De respondenten gebruikten muziek ook om de ander op te winden. To turn on is de Engelse uitdrukking die hier goed past. Desalniettemin waren er ook respondenten die de muziek liever afzetten. Aan of uit hangt niet alleen af van gevoelens bij de muziek, maar ook van de woonsituatie. Huisgenoten of ouders op het verkeerde been zetten, is ook een belangrijke reden om te willen seksen op muziek.

 

Het blijkt lastig om te ontsnappen aan seksuele clichés. De jongeren wilden graag liedjes kiezen die niet stereotiep waren, maar de muziekindustrie is een commerciële sector, patriarchaal en niet vies van etnische vooroordelen. Dat leidt tot tegenstrijdigheden:

 

‘in critical terms the pleasures of sexualised music are inherently contradictory: Halleh’s preference for Beyoncé ... is as much evidence of the stereotypes of black female sexuality that Beyoncé is often said to embody ..., as that it is an expression of her active sexual desire and agency that speaks against discourses of female passivity’ (p. 27).

 

Het onderzoek richtte zich op ideaaltypische seks, en helaas heb je die maar weinig. We hebben de omstandigheden niet altijd onder controle. Bovendien is het leven fijn als niet alles gepland en betekenisvol vooraf is. Ik ben blij dat degene waarmee ik het voor het eerst deed me niet vroeg welke soundtrack ik bij mijn ontmaagding wenste. De nummers zijn voor mij voor eeuwig met dat moment verbonden, zonder intentie of importantie. Ze stonden gewoon aan. Net als hij en ik.