Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Publiek domein
opinie

Op z'n Duits | Liefdesverdriet als verdienmodel

Linda Duits,
2 februari 2018 - 07:56

Onder het neoliberalisme wordt alles vermarkt, dus ook je gevoel. Sekslevens worden meer en meer gestuurd door algoritmen die beloven beter te werken in de premium versie. Voor de tussenfase – de relatie zelf – zijn er talloze zelfhulpboeken die je leren hoe liefde en lust warm houdt. Maar als het misgaat, kan er pas echt gecasht worden. Liefdesverdriet is een verdienmodel geworden, het nieuwe sex sells.

Liefdesverdriet duurt lang omdat je de wereld opnieuw moet definiëren. Eerst was de wereld met jullie als stel, nu niet meer. De dag is niet meer hetzelfde en de nacht is niet meer hetzelfde, want nu ben je alleen. En als je dan eindelijk een beetje gewend bent aan de nieuwe alledaagse situatie, moet je nog alle feestdagen doorstaan. Niet meer jarig met je verkering, niet meer kerst met je verkering, nooit meer samen op reis.

 

Om te kunnen overleven in die nieuwe wereld gaat de liefdesverdrietige wanhopig op zoek naar wijsheid. Zo raakte ik geobsedeerd door de ervaring van anderen. Hoe lang duurde het? Hoe ben je er doorheen gekomen? Slimme mensen kapitaliseren op die zucht naar raad en advies. Ze worden slapend rijk met boeken als Als de liefde voorbij is. Maar iedere hedendaagse ondernemer weet dat een abonnement meer oplevert dan een los product. Online zijn daarom allerlei ‘begeleiders’ actief die ‘methoden’ aanbieden om over je pijn heen te komen.

Als je ziek bent, moet je niet gaan googelen. Dat geldt ook voor een gebroken hart

Als je ziek bent, moet je niet gaan googelen. Dat geldt ook voor een gebroken hart. Wie zoekt op ‘fases van liefdesverdriet’ komt terecht in een woud van parasitaire coaches die je verzekeren je te kunnen helpen. Ze lokken je met quizjes, pop-up-screens en persoonlijke rapporten.

 

‘MAAK JE GRATIS ACCOUNT AAN om toegang te krijgen tot mijn BEST bewaarde geheimen. Hoe jij je ex als een magneet weer aan kunt trekken en welke blunders je echt moet vermijden ofwel een worst-case-scenario!’

 

Het is de methode van TellSell: blijf scrollen in plaats van blijf kijken. Uiteindelijk is het doel je te verleiden tot betaalde programma’s met stappenplannen en video’s. Sommige coaches bieden zelfs complete pakketten aan met kant-en-klaar-teksten om aan je ex te sturen, uitgesplitst naar Whatsapp en e-mail. Negentig berichten voor maar €39!

 

Als je een euro zou krijgen voor alle keren dat een vriend tegen je zegt ‘alleen tijd heelt’ zou je ruimschoots genoeg monnies hebben om al die kwakzalfremedies te proberen. Maar je vrienden hebben gelijk: het enige dat de wond geneest is tijd. Daar heb je helemaal geen zin in en het is hartstikke kut, maar al het andere zijn leugens. Er is geen enkel inzicht dat als uitkomst zal brengen dat je verdriet ineens weg is.

 

De tijd gaat vanzelf voorbij en ondertussen helpt afleiding, van vrienden, van de sportschool en van zinloos vermaak. Daarnaast werkt schaamteloos zwelgen. Liefdesverdriet is puur. Fuck de roes van verliefdheid, hartezeer is de ware manifestatie van de liefde. Niemand weet beter hoe echte liefde voelt dan degene die pas verlaten is. Voor dat zwelgen heb je de hulp van 100.000 break-up-songs. Muzikanten verwoorden je pijn. Kweel mee, ga even diep en realiseer je dat je nog leeft. Ook zij verdienen wat aan je, maar dan zonder de smerige intentie van je leed te willen profiteren.