Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

Het Jaar 2017: over fake news, werkdruk en verhuizingen

Henk Strikkers,
22 december 2017 - 15:41

Als er ooit een jaar van fake news en hoaxes was, dan was het wel 2017. Er waren pizzagates, er waren retweets van Trump en er was angst voor Russische inmenging in de Nederlandse verkiezingen. De UvA en HvA ontsnapten ook niet aan deze trend.

Het jaar was nog geen drie weken oud toen bleek dat de HvA voor haar open dag adverteerde op de website Nine for News. Dat begon ooit als nieuwssite over ‘chemtrails, UMTS, straling, vaccinaties en buitenaards leven’, maar bericht tegenwoordig over ‘wat de elite allemaal doet om mensen klein en onwetend te houden’. Tussen artikelen over ‘duizenden meisjes die een slopende ziekte kregen na een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker’ en koppen als ‘Aanslag op Charlie Hebdo in Parijs uitgevoerd door CIA?’ prijkte een uitnodiging om op zaterdag 14 oktober naar de open dag van de hogeschool te komen.

 

Maar HvA-studenten konden er zelf ook wat van. Zes studenten van de opleiding media, informatie & communicatie wisten binnen twaalf weken meer dan tienduizend volgers te verzamelen met een Instagram-account van een nep-influencer. Op het profiel van Nykkie van Zessen stonden foto’s van gezonde ontbijtjes, felgekleurde ijsjes en dure wijntjes. Dat is klaarblijkelijk wat de mensen willen, niet alleen op Instagram maar ook op de HvA: de studenten slaagden met vlag en wimpel voor hun vak.

Foto: Sebastian Roy Osumanu

Zo probeerde ook Sebastian Roy Osumanu zichzelf te presenteren; als een succesvol onderzoeker. Osumanu zou naar eigen zeggen aan de UvA gepromoveerd zijn in de financiële economie en bovendien niet minder dan vijf PhD Awards hebben gewonnen. Er was alleen één dingetje: niemand aan de UvA kende Osumanu. En bovendien heeft de UvA helemaal geen PhD Awards. Toen Osumanu door een journalist met zijn leugens werd geconfronteerd, reageerde hij furieus. Volgens de bolleboos zou hij aan de UvA tot persona non grata zijn verklaard omdat hij weigerde hoogleraren in contact te brengen met donkere vrouwen.

Wie dacht dat de AIVD Kerstpuzzel de moeilijkste opgave van december was, kan maar beter niet aan het huisvestingsdossier van de HvA beginnen

Ach, het is logisch dat Osumanu een graantje probeert mee te pikken van de populariteit van de UvA. De UvA is namelijk hot en hip en stijgt in de ranglijsten en dat veroorzaakt buitenlandse interesse. Dat heeft de universiteit geweten, want behalve Osumanu kwamen er in september nog eens duizenden en duizenden buitenlandse eerstejaars naar de UvA. De instroom uit het buitenland groeide naar liefst 82 procent meer eerstejaars dan in 2016. En voor volgend jaar lijkt de teller alweer uit te slaan naar een nieuw record. Het is te hopen dat de UvA vast wat tenten reserveert.

Zijn het op de hogeschool vooral jonge docenten die de HvA verlaten en er de brui aan geven, op de UvA zijn het promovendi

Niet alleen bij de UvA is het zoeken naar onderdak, ook de HvA heeft gebouwenproblematiek. De Faculteit Techniek krijgt geen eigen Conradhuis, maar moet wel uiterlijk in 2020 vertrokken zijn uit de Leeuwenburg. Dat betekent dat er een paar duizend studenten op straat komen en deze decembermaand besloot de Centrale Medezeggenschapsraad dat zij voorlopig nog niet kunnen worden toegelaten tot het kribbeke dat het Wibauthuis heet. Wie dacht dat de AIVD Kerstpuzzel de moeilijkste opgave van december was, kan maar beter niet aan het huisvestingsdossier van de HvA beginnen.

 

Daar komt nog bij dat de meeste docenten niet eens de tijd hebben om daarover na te denken. De werkdruk aan de HvA loopt namelijk de spuigaten uit, bleek dit voorjaar. Studenten Engineering, Design & Innovation startten een petitie voor hun docent Rogier Haas die dreigde aan de stress ten onder te gaan. Er waren dit jaar weinig zinnen op Folia.nl die indrukwekkender waren dan: ‘Na één blik op zijn werkrooster stuurde de bedrijfsarts Haas direct naar huis om een maand rust te nemen’. Niet veel later bleek uit de medewerkersmonitor dat vijf op de zes docenten op de HvA te veel werkdruk ervaren. Het bestuur van de HvA was er als de kippen bij om geld toe te zeggen voor een ‘vliegende brigade’ die de pieken in de stress op de werkvloer zou aanpakken. Wellicht was bij de samenstellers van die brigade de werkdruk ook te hoog, want tot op heden is ze nog niet op de hogeschool gesignaleerd.

 

Zoals bij zoveel nieuws dit jaar bleken HvA en UvA ook op het gebied van werkdruk elkaars pendanten. Zijn het op de hogeschool vooral jonge docenten die de HvA verlaten en er de brui aan geven, dit jaar werd in Folia ook de psychische problematiek die bij veel promovendi speelt duidelijk. Drie promovendi deden hun horrorverhaal over begeleiders die onderzoeksdata opeisen voor eigen onderzoek of hun promovendi op andere wijze zo tartten dat ze eetstoornissen en burn-outs ontwikkelden. En hoewel het schokkend was, en het vlak voor Halloween werd gepubliceerd, was dat allerminst een hoax.

Lees meer over