Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Thomas Wolf (cc, via Wikimedia Commonns)
opinie

Miero | Kerst zonder sneeuw

Moo Miero,
21 december 2017 - 07:30
Deel op

Hij sjouwt een zak met fleurig ingepakte pakjes mee. Hij heeft een schijt­hekel aan de feestdagen, want iedere avond dat er iets gevierd moet worden denkt hij aan het meisje met wie hij het graag gevierd had, maar dat besloot om haar pakjes aan de andere kant van de wereld uit te pakken.

Iedere kerstmis sneeuwt het – als het meezit schuldgevoel en anders regent het spijt. Er is niets erger dan je eenzaam voelen, behalve je eenzaam voelen en alleen zijn. Daarom koopt hij elk jaar cadeautjes in overvloed en kijkt hij met Oud en Nieuw samen met zijn familie naar Paul de Leeuw. Daarna drinkt hij zoveel bier dat hij met een beetje geluk in de club iets in iemand ziet dat hij in zijn meisje zag, zodat hij zich die nacht wat minder alleen zal voelen.

December 2017 zou de maand zijn dat hij zijn scriptie af zou maken

‘Ik kan niet de kerstman spelen als ik straks geen diploma heb en zonder werk op de bank zit,’ zei hij toen ze hem in zijn tentamenweek voor de derde keer vroeg of hij mee wilde gaan naar Ikea om een kerstboom te kopen. Het was niet de kerstboom die ze dat jaar niet hadden die haar een ongelukkige kerst had bezorgd, maar de eenzaamheid die ze tijdens de kerst had ervaren. Met Oud en Nieuw schoot hun relatie met een rotvaart de lucht in en knalde als een duizendklapper uiteen.

 

Relaties lijden vaak onder ambitie, maar er is niets erger dan lijden onder een lucht vol gekleurde vonken die je herinneren aan de dag dat je je eigen geluk in rook op zag gaan. December 2017 zou de maand zijn dat hij zijn scriptie af zou maken, dat hij de wereld in zou stappen als afgestudeerde en zou beginnen aan zijn glansrijke carrière. In plaats daarvan loopt hij met een bezwete synthetische baard en een zak vol met cadeautjes en vuurwerk een drukke onbekende straat in. Hij bedankt de echte kerstman voor de iPhone die hij vorig jaar kreeg, want zonder Google Maps had hij zijn bestemming nu niet bereikt. Hij kijkt naar binnen en ziet door de lamellen een opgetuigde palmboom in de tuin staan. Stiekem hoopt hij dat zij bij de boom op hem zit te wachten en opgetogen opspringt als ze hem ziet. Maar als ze in al die jaren besloten heeft dat ze niet meer in hem gelooft, dan kan hij de komende jaren als hij weer naast de kerstboom zit in ieder geval denken aan december 2017, de maand waarin hij besloot dat hij ook zonder diploma de kerstman spelen kon.