Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens & Vera Duivenvoorden
opinie

De Week | Gucci, Kjoezedjitsj en hetzelfde broodje

Henk Strikkers,
21 november 2017 - 13:46

Wat doe je als je bent toegelaten voor een zeer prestigieuze master die meer dan drieduizend euro per maand kost? Geef je een feest of begin je toch maar direct met sparen?

Amfi-student Elisa van ­Barneveld startte een crowdfunding om het forse prijskaartje van haar exclusieve Gucci-master in Florence te betalen. Inmiddels is ze op 20 procent van de 26.000 euro die ze wil verzamelen, zo is te zien op haar doneeractie.nl-pagina. Iets wrangs heeft haar inzameling wel. Anders dan op Kickstarter staat doneeractie.nl vol met mensen met echte problemen: kankerpatiënten die een stamcelbehandeling nodig hebben, ouders die geld inzamelen voor een nieuwe auto zodat ze hun kind in een rolstoel mee kunnen nemen op een uitje, of terminaal zieke moeders die hun laatste wens willen vervullen.

Voorheen waren UvA en VU niet alleen verstrengeld in het Acta en de bètasamenwerking, maar ook in een strijd om niet laatste te eindigen in de Keuzegids

Daarbij vallen alle problemen in het niet, ook die van de UvA. Deze week bleek dat zij onderaan bungelt in de Keuzegids. Voorheen waren UvA en VU niet alleen verstrengeld in het Acta en de bètasamenwerking, maar ook in een strijd om niet laatste te eindigen in de Keuzegids. Daar is sinds dit jaar een einde aan gekomen: de VU behoort tegenwoordig tot de middenmoot en de UvA – trotse aanvoerder van de Nederlandse universiteiten in de onderzoeksrankings – is in deze op de studentenenquête-gebaseerde ranglijst helemaal alleen hekkensluiter.

 

Het zal de UvA weinig uitmaken. Zij lijkt zich niet meer op Nederland te willen richten, maar enkel nog op de rest van de wereld, waar men het woord ‘keuzegids’ niet eens kan uitspreken. Volgend jaar worden weer meer studies Engelstalig, en uit de eerste voorzichtige cijfers blijkt dat er weer veel meer vooraanmeldingen uit het buitenland komen dan in 2017 – wat al een recordjaar was.

 

Student Cultural Analysis (voorheen doodgewoon culturele analyse) Aldo Kempen vermoedt dat al die nieuwe buitenlandse studenten weinig zullen merken van hun switch naar de UvA. ‘Of je nou hier bent of in San Francisco, het is hetzelfde broodje. De mensen achter de toonbank zijn totaal inwisselbaar,’ vindt hij.

Het is voor Elisa te hopen dat de Florentijnse kantines wel beter zijn, anders is die 26.000 euro ook maar weggegooid geld.