Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
opinie

De Week | Gifaanval

Henk Strikkers,
31 oktober 2017 - 12:22

Na dertien jaren nam fashiongoeroe Frans Ankoné afscheid van HvA’s modeschool Amfi. Vol van nostalgie blikte hij terug op de tijd die hij aan de Mauritskade doorbracht, of eigenlijk vooral op de tijd dat hij er niet was.

‘Alles was nieuw en spannend, en allemaal ook vrij luxueus,’ zei Ankoné bij zijn afscheid. ‘We gingen drie weken naar Milaan en twee weken naar Parijs.’ Direct kregen we beelden van Gert-Jan Dröges Glamourland op ons netvlies. Tientallen HvA-studenten die in een fonkelwitte villa aan Côte d’Azur hun hagelwitte collectie lieten zien met een feestelijke voice-over die ‘Daar zijn we weer!’ roept.

Dit was alsof twee oude mensen die memes en gifjes nét niet snappen tevergeefs een vete uitvochten

De tegenpool van de glitter & glamour-uitstraling van Amfi, is HvA-docent Katelijne Boerma. Zij is juist een heftig pleitbezorger van het gewoonste vervoermiddel van Nederland en wil daarom fietsburgemeester worden. En zoals iedere politicus weet, krijg je een ambt door cadeautjes te beloven. Dus dat deed Boerma: ‘Studenten moeten een gratis fiets krijgen,’ zei ze. ‘Het ov maakt lui, weg met die tram!’ Als er geen glorieuze overwinning volgt voor burgemeester Boerma, ligt het in ieder geval niet aan haar campagne.

 

Dat laatste kan niet gezegd worden van de UvA. Die opende deze week frontaal de aanval op de universiteiten van Leiden, Groningen en Utrecht. In die steden hangen sinds deze week posters met zogenaamd grappige woordspelingen op slogans van de lokale universiteit, of andere pesterijtjes. ‘Er gaat iets boven Groningen,’ zo valt te lezen onder de Martinitoren en VU-studenten worden geconfronteerd met ‘Van de ring naar de binnenstad’.

 

De Rijksuniversiteit Groningen liet dat niet zomaar over haar kant gaan en ontketende een heuse twitteroorlog met de UvA. Vaak staat zo’n socialemedia-fittie garant voor schaterlachen, maar dit was meer alsof twee oude mensen die memes en gifjes nét niet snappen tevergeefs een vete uitvochten.

 

Laten we hopen dat alle bachelorstudenten die twijfelen over een UvA-master de gifwar volgden, of zich realiseren dat de slogan van de UvA het verschrikkelijke ‘We Are U’ is en zich bedenken. Zo niet, dan kan de UvA vast een nieuwe collegetent bestellen.

Lees meer over