Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jorrit Lousberg (cc, via Mediawijzer.net)
opinie

Van Aalten | De pabo moet duurder

Thomas van Aalten,
19 oktober 2017 - 09:12

Een drukke straat in een fictieve stad. Een restauranthouder kampt echter met een waardeloze omzet; er zit nooit iemand in zijn zaak. Hij moet het ook maar zien te rooien met de middelen die hem worden aangeleverd. De chef-kok kookt dagelijks een pan vol brij uit de tot moes gekookte knollen en aardappels van de dorre akkers uit de buurt.

De burgemeester komt langs, ze heeft goede herinneringen aan de zaak. Ooit bezocht ze het restaurant met haar ouders. Dat was decennia terug; de pannen en het bestek kletterden, de vlammen van het fornuis laaiden alle avonden achtereen op. De restauranthouder smeekte de burgemeester: had zij geen plan om de jonge mensen in de stad enthousiast te maken voor de zaak? De burgemeester dacht na en stelde voor: maak de maaltijden twee keer zo goedkoop!

Wie twijfelt tussen pakweg een studie fysiotherapie of de pabo, moet niet kiezen voor de laatste omdat die studie goedkoper lijkt

Dit is min of meer wat Rutte-III voor ogen houdt om ons primair onderwijs aantrekkelijker te maken – getuige de eerste informatie die momenteel binnendruppelt. Studenten die naar de pabo willen gaan, krijgen de eerste twee jaar een tegemoetkoming van 1.000 euro, versus de andere opleidingen die het met een jaar moeten stellen. Op het eerste gehoor niet geheel onsympathiek, maar het is geen oplossing van het probleem.

 

Wie twijfelt tussen pakweg een studie fysiotherapie of de pabo, moet niet kiezen voor de laatste omdat die studie goedkoper lijkt. Een student moet voor de pabo kiezen omdat het onderwijs hem aantrekkelijk lijkt. De pabo’s moeten juist in het rijtje komen van notabele studies. Maak de opleiding in de eerste twee jaar juist twee keer zo duur, en juist de laatste twee jaar volledig gratis. Zet alleen de beste onderwijskundigen en didactici op het curriculum. En dat salaris voor toekomstige onderwijzers? Dat moet binnen twee jaar na de eerste baan natuurlijk gelijkgetrokken worden met het salaris van docenten uit het hoger onderwijs.

Lees meer over