Foto: Daniël Rommens
opinie

De Week | Van je vrienden moet je het hebben

Henk Strikkers,
13 juni 2017 - 13:57

Trots vervulde ons toen onze collega Dirk Wolthekker deze maand ‘Hora est’ hoorde in de Leidse tegenhanger van de Agnietenkapel. Hij promoveerde glorieus op zijn proefschrift over de Amsterdamse burgemeester Gijs van Hall.

Van Hall wist als geen ander hoe belangrijk goede vriendschappen zijn. Zijn tweede ambtstermijn als burgemeester had hij namelijk te danken aan een vriendje dat hij in de bestuurlijke wandelgangen van de UvA had opgedaan, betoogt Dirk in zijn biografie.


Vroeger was de tijd van de echte vriendschappen, waarbij je elkaar nog echt moest zien. Tegenwoordig stuur je gewoon af en toe een snapje of een foto naar elkaar en noem je elkaar vervolgens vriend. Dat ondervond ook HvA-student Gino Bronkhorst. Voor zijn scriptie stuurde hij zijn 750 Facebook-vrienden een berichtje. Wat bleek? Die 750 vrienden bleken niet allemaal vrienden. Honderden mensen reageerden nogal verontwaardigd op het aardig bedoelde ‘Hoe gaat het met je?’.


Zijn collega-student en sport­raadbestuurder Mika Bekkers ondervond eveneens dat sommige vrienden geen echte vrienden zijn. Voor het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap regelde hij een zaalvoetbalteam dat de teams van alle andere universiteiten zou moeten oprollen. ‘Maar zij plaatsten zich op het laatste moment voor een belangrijke play-offwedstrijd en zegden af,’ waarna Bekkers met lede ogen moest aanzien dat Amsterdam ontbrak.


Dove HvA-studenten zijn ook aangewezen op vrienden, als we Sharon Fles mogen geloven. Fles schreef haar scriptie over hoe het is om op de HvA te studeren met een auditieve beperking. Als je dat wil, ondervind je nogal wat obstakels en hindernissen, betoogt ze. Met name bij het leggen van contacten met medestudenten zijn er barrières. ‘Ik ben naast mijn studie al met zo veel dingen bezig dat ik soms gewoon te moe ben om nog connecties te proberen maken. De constante wisseling van klassen maakt het er niet makkelijker op.’


Dat geldt overigens ook voor de HvA-docenten, waarvan 84 procent klaagt over de werkdruk. Het is te hopen dat zij goed bevriend zijn met hun leidinggevenden, want ook in dat geval geldt: van je vrienden moet je het hebben.

Lees meer over