Foto: Brian Henry Thompson (cc, via Flickr)
opinie

Op z’n Duits | Goed gekoeld verlangen

Linda Duits,
31 maart 2017 - 07:36

Stel je bent op een feestje, gezellig bier aan het drinken en aan het kletsen. Ineens komt er iemand met een nieuw, lekker vers, knap koud biertje naar je toe en vraagt of je zin hebt. Daar sta je dan, met je eigen pilsje in de hand terwijl die nieuwe voor je neus wordt gehouden.

Je huidige biertje smaakt nog goed: het is niet lauw, er zit nog genoeg in de niet zo spreekwoordelijke fles. Die nieuwe ziet er fris uit, maar je blijft toch bij je oude bier. Dan zeg je: ‘Dat lijkt me heel lekker, maar ik heb al. Misschien kan je het in de ijskast zetten?’

 

Het leven zit vol met mensen waarmee je seks wilt hebben, maar waarmee dat soms niet kan. Bijvoorbeeld omdat het de beste vriend van je verkering is. Of omdat die persoon een monogame relatie heeft. Of omdat je op een bruiloft bent met een date en het echt onwijs lullig voor haar is als jij die nacht met een ander gaat.

Het leven zit vol met mensen waarmee je seks wilt hebben, maar waarmee dat soms niet kan

Mensen waarmee je seks wilt hebben maar waarmee dat niet kan, zet je in de ijskast. Soms is dat maar voor even – zoals in het geval van de bruiloft, waar een dag of wat lang genoeg is. Soms is het voor heel lang – zoals bij de beste vriend van je verkering. Zelfs nadat het uit is, hoort er dan flink wat tijd overheen te gaan, als het ooit al acceptabel wordt. Ik zag eens een documentaire met twee hippies die elkaar na een partnerruil in de ijskast hadden gezet. 35 jaar later werden ze eindelijk samen gelukkig.

 

De aantrekkingskracht tot de inhoud van je ijskast blijft bestaan. Af en toe fantaseer je over wat er allemaal aan onhaalbare en dus spannende waar instaat. Er is echter altijd het risico dat in de tussentijd een ander de weg naar de ijskast weet te vinden. Zo is het leven. Je kan er geen stickers met gereserveerd op plakken – of dat kan wel, maar niemand trekt zich daar ooit wat van aan.

 

In de ijskast zetten is niet hetzelfde als warm houden. Bewaren is niet hetzelfde als bereiden. Wel is het verstandig om af en toe de houdbaarheid te checken. Hedendaagse technologie is dan je vriend. Een grapje op Snapchat is uitermate geschikt om heel terloops en ogenschijnlijk onopzettelijk het water te testen. Soms is er een impliciete afspraak: als ik zeg dat ik dat ene geleende boek terug wil komen brengen, weet jij ook wel dat dat is omdat ik zin heb en weer beschikbaar ben (de zogenaamde booky call).

 

Al ben je nog zo bevallig of beminnelijk, liefde is voor een groot deel willekeur (of ­feromonen, ik ben geen bioloog) en voor de rest is het de juiste persoon op het juiste moment. Timing is de ongrijpbare variabele die menig romantisch liefdespaar uit de literatuur heeft gedwarsboomd. De ijskast is kunstelen met tijd, een handigheid om het ondraaglijke lot van dat noodlot wat te verkoelen.

Lees meer over