Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Still van Avrotros
opinie

Aynan | Ik vertrek

Asis Aynan,
7 maart 2017 - 07:50

In de krant stond dat sommige Hollanders met oorsprong over de grens een Plan B hebben. Dat zit zo. Als de PVV in de regering komt, willen die planners het land verlaten, omdat zij een leven onder Geert Wilders niet aankunnen. In mijn gedachten staat bij die B’ers de ingepakte valies op wieltjes al op de overloop in de startblokken.

 

Het krantenbericht komt eerst als een clownesk dreigement voor, maar doet na enig doordenken veel kwaad, niets goed en geeft Wilders gelijk.

 

Tijdens mijn studie vond ik het fijn en leerzaam in mijn vrije tijd dwarse Franse filosofen te lezen. Ik was goed onder de indruk van Jean Jacques Rousseaus ideeën, en vooral zijn eenvoudige literaire stijl maakte het lezen iedere keer tot een overweldigende ervaring – ‘De mens wordt vrij geboren, en is alom geketend.’

Blijkbaar kunnen ze wanneer het hen politiek niet zint zomaar weglopen

Rousseau toonde aan dat een persoon zowel individu als maatschappij is en tussen die twee is er spanning, omdat de ik en de wij naar tegenstrijdige belangen kunnen streven. Die tegenstellingen spelen zich af in een gemeenschap waar wij allen deel van uitmaken.

 

De Plan B’ers slopen het spel van een samenleving met hun piassige voornemen, want blijkbaar kunnen ze wanneer het hen politiek niet zint zomaar weglopen. En door dat narrenidee lopen zij met open ogen in de Wildersval, die van hem een ziener, een visionair maakt. In 2007 schreef Wilders: ‘Een blinde kan zien dat een dubbele nationaliteit een dubbele loyaliteit met zich meebrengt.’ Zonder het door te hebben, geven ze de PVV-leider de rechtvaardiging iedere migrant, zoals ik, als trouweloos en onbetrouwbaar te beschouwen.

 

Op televisie bestaat een vermakelijk, apolitiek programma met de naam Ik vertrek. Gezinnen emigreren vaak weinig voorbereid naar het buitenland om daar een gastenverblijf op te zetten. Dikwijls gaat hun ondernemingsplan helemaal mis en keren ze terug naar de polder. Misschien hadden die B’ers ter lering Ik vertrek moeten kijken om in te zien hoe asociaal en onberaden hun plannetje is.

Lees meer over