Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wouter Engler (cc, via Wikimedia Commons)
opinie

Op z’n Duits | Seks in de Kamer (deel I)

Linda Duits,
3 maart 2017 - 07:47

Over twee weken zijn er verkiezingen en het wordt spannender dan ooit. Het politieke landschap is gefragmenteerd en ideologie is een steeds slechtere voorspeller voor partijkoers.

GroenLinks stemde heel rechts voor het studievoorschot waardoor studenten nu veel armer zijn; de liberale VVD wil van alles verbieden, zoals de vegetarische schnitzel, en verplichten, zoals ‘vrolijk Kerstfeest’ zeggen. Je moet bijkans per issue bezien waar partijen staan. Dat geldt ook voor gender- en seksuele kwesties. Hoe voorkom je dat homo’s gebruikt worden voor politieke spelletjes? Welke partij is niet bang voor transgender mensen?

 

De snelste manier is het control-F’en van partijprogramma’s op ‘seks’. Gelukkig zijn anderen je daarin al voorgegaan, die bovendien partijen hebben gevraagd om een toelichting. Je kunt terecht bij Rutgers voor de Politieke Sekswijzer en bij het COC voor de GayVote. Deze week bespreek ik LHBT-rechten, volgende week in deel II kijken we naar heteroseks.

 

Vier partijen vallen direct af, dat schiet lekker op. PVV, ChristenUnie, SGP en Denk hebben geweigerd mee te werken aan beide stemwijzers. Dat betekent dat ze spugen in het gezicht van kiezers die seksualiteit belangrijk vinden. Zelfs als tuf je fetisj is, is het dus een slecht idee om op hen te stemmen.

CDA, VNL, VVD en PvdA vinden het prima dat er elk jaar zo’n duizend mensen een hiv-diagnose krijgen

Als je interesse hebt in kleine partijen die het moeizaam doen in de peilingen, zul je overigens toch zelf aan de slag moeten. Dat is zo gebeurd: Forum voor Democratie noemt seks alleen in de paragraaf geopolitiek: ‘Homoseksuelen hebben het er bepaald niet altijd beter op gekregen door de “Arabische lente”,’ schrijven ze. Bepaald niet altijd. De Piratenpartij meldt alleen dat homo’s ook bloed moeten mogen doneren en daar hebben ze groot gelijk in. Overigens is alleen het CDA hier nog tegen, dus dat is weinig onderscheidend.

 

Alle overige deelnemende partijen vinden de acceptatie van lhbt’s hartstikke belangrijk. Ze onderschrijven dan ook netjes stellingen die daarnaar verwijzen. Als het gaat om daadwerkelijk geld en beleid, blijkt echter dat CDA, VNL en (in iets mindere mate) VVD al snel afhaken. Zij willen bijvoorbeeld geen verhoging van het emancipatiebudget en willen geen stimulering van Regenbooggemeentebeleid. Die discrepantie tussen woord en daad valt extra op bij passages over scholen. Alle partijen vinden dat lhbt-acceptatie op scholen moet worden bevorderd, maar als dat concreet wordt in de vorm van genderneutrale wc’s, dan passen CDA, VNL, VVD en D66. Transgender mensen kunnen op weinig sympathie van rechts rekenen: CDA, VNL, VVD en 50plus willen bijvoorbeeld vasthouden aan officiële geslachtsregistratie en zijn tegen een transitieverlof. 

 

Tot slot valt op dat CDA, VNL, VVD en PvdA tegen het vergoeden van PrEP voor risicogroepen zijn. Zij vinden het daarmee prima dat er elk jaar zo’n duizend mensen, voornamelijk homomannen, een hiv-diagnose krijgen.

 

De samenvatting is kort en krachtig: houd je van homo’s, dan stem je Artikel1, GroenLinks, Partij voor de Dieren of SP. Vind je genderneutrale wc’s onbelangrijk, dan kan D66 ook.

Lees meer over