Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Is er iemand die mij kan uitleggen hoe het Roeterseiland in elkaar steekt? Al acht jaar loop ik op de UvA rond - de eerste paar jaar als student, de laatste jaren als verslaggever - en nog altijd resulteert een afspraak in het universiteitsgebouw aan de Roeterstraat (of was het nou aan de Nieuwe Achtergracht? Of de Valckeniersstraat? Of de Plantage Muidergracht?) in een rampzalige zoektocht.

Zo ook vanavond. Om acht uur moet ik in kamer JK 3.88B zijn. Ik ga op bezoek bij het bestuur van Commissie Intree, het groepje enthousiastelingen in die gele truien die elk jaar de organisatie van de Intreeweek op zich neemt. Zij zijn op zoek naar 24 commissieleden die hen gaan helpen met de invulling van het programma en de verdere organisatie van de introductieweek. Vanavond houden zij een info-avond voor geïnteresseerden.Het is tien over acht en ik bevind me op een braakliggend bouwterrein. Het regent pijpenstelen. De portier die ik zojuist om inlichtingen vroeg verzekerde me dat ik hier moest zijn, maar ik begin me ernstig af te vragen of het verstandig was om naar hem te luisteren. Waar ben ik?Net op het moment dat ik uit frustratie zo'n stalen hek omver wil trappen, zie ik dit briefje hangen. Kennelijk ben ik niet de enige die het moeilijk vindt zijn weg hier te vinden. Ik volg de bordjes, loop nog een paar keer verkeerd en beland uiteindelijk in het juiste gebouw.Als ik de lange gang afloop op zoek naar kamer 3.88B, inmiddels een kwartier te laat, hoor ik vanuit de verte iemand praten. Ik had verwacht verwelkomd te worden door een hoop geroezemoes, gebulder en gelach, maar als ik het lokaal binnenstap sta ik midden in een kringgesprek. 'Ehm, hoi,' zeg ik. Ik zeg dat ik van Folia ben, ga snel zitten en probeer zo min mogelijk geluid te maken bij het uittrekken van mijn jas. Hier worden serieuze zaken besproken.Omdat het niet echt een geschikte gelegenheid is om veel foto's te maken, laat ik mijn gebruikelijke camera in mijn tas en pak ik mijn telefoon om af en toe wat onopvallende plaatjes te schieten. De bestuursleden vertellen iedereen over hun takenpakket. Er moet van alles gebeuren: dj's moeten geboekt, het programmaboekje moet gemaakt, sponsoren moeten benaderd. Zelfs de dixi's moeten ergens vandaan komen. En ik maar denken dat die eerstejaars al tevreden zijn als je een rodeostier op de Nieuwmarkt zet en een feest organiseert waar Don Diablo draait.Als het kringgesprek ten einde is, is het tijd voor een borrel. Die vindt plaats in het nieuwe kantoor van Commissie Intree, in het nieuwe Crea-gebouw. Leuk om hier een keer te zijn. Het gebouw aan de Vendelstraat, met de afgebladderde muren en verstopte rioleringen, is hier snel vergeten. De geïnteresseerden vragen de bestuursleden het hemd van het lijf: of het goed te combineren is met je studie ('ja hoor, ik heb al mijn 60 punten gehaald'), of je écht elke woensdag moet vergaderen ('een keertje kun je wel missen') en of er ook een vergoeding tegenover staat ('drie maanden studiebeurs').

Ook mij wordt een biertje aangeboden, maar ik bedank vriendelijk. Ik loop de lange gang door en sla rechtsaf, in de vurige overtuiging dat dit ook de route van de heenweg was. Nee dus. Het duurde uiteindelijk nog zo'n vijf minuten voordat ik de uitgang gevonden had, maar de regen was gelukkig gestopt.