Foto: Daniël Rommens
opinie

De Week | De baantjesmachine

Henk Strikkers,
7 februari 2017 - 14:23

Het mocht al niet, maar nu mag het nog meer niet. Dat is ongeveer wat UvA, HvA en VU met studentenverenigingen hebben afgesproken over geheimhoudingscontracten rond de ontgroening.

Die nieuwe gedragscode is op enkele punten aangescherpt ten opzichte van de vorige, die deze zomer al werd overtreden door het bestuur van het corps. Dat meldde tegen het richtsnoer in een incident tijdens een ontgroening niet onverwijld aan de universiteit. Pas nadat de NOS erachter kwam ging er een belletje van de Warmoesstraat richting universiteit. De vraag is dus in hoeverre dit convenant escalerende ontgroeningspraktijken echt gaat tegenhouden. Je moet immers wel een beetje stevig ontgroend kunnen worden voordat je in de baantjesmachine die studentencorps heet terecht mag komen, lijkt de achterliggende gedachte.

 

Minister Jet Bussemaker moet ook haar best doen om weer in de carrousel te belanden. Met een decimering van haar PvdA in het vooruitzicht moet Jet namelijk op zoek naar een baan en zonder corpsconnecties vergt dat toch net iets meer inspanningen dan met. Vanuit dat oogpunt bekeken is het niet vreemd dat de minister deze week ineens op de HvA verscheen om met Ilse DeLange een liedje te zingen. Dat de HvA op zoek is naar twee bestuurders zal daar vast voor iets tussen zitten.

 

Wellicht moet Jet haar oor maar eens te luister leggen bij Ralien Bekkers. Die voormalige UvA-student crowdfundde haar weg naar Yale University en studeerde er deze maand af. En zij is niet de enige die succesvol geld ophaalde. Nee, ook HvA-docent Marie Meeusen en elf studenten zamelden de afgelopen maand tienduizenden euro’s in om dat in het vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos om te zetten in hulp. Dat is hard nodig, want de temperaturen op Lesbos dalen de laatste weken regelmatig tot onder het nulpunt en de vluchtelingen slapen vaak in de buitenlucht.

 

Mocht je je nu afvragen of eerstejaars daaraan zouden mogen worden blootgesteld volgens de nieuwe gedragscode ontgroeningen, dan luidt het antwoord: ja, dat mag. Je moet je immers wel een beetje invechten voordat je in de baantjesmachine belandt.