Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Lorna (cc, via Flickr)
opinie

Op z'n Duits | Lastige homo’s

Linda Duits,
17 juni 2016 - 09:23

Staat jullie Facebook ook zo vol met regenboogvlaggen en #jesuishomo? Hartverwarmende steunbetuigingen aan de slachtoffers van Orlando? Bemoedigende plaatjes voor de homogemeenschap wereldwijd? Nee? Mijne ook niet.

Bij iedere aanslag houdt het internet haar adem in. Zou het een moslim zijn? Zij die hopen van wel, hadden zondag snel weer lucht. Een Afghaan! Weliswaar geboren en getogen in de VS, maar een moslim. Bovendien had hij voordat hij zijn halfautomatisch wapen leegschoot de politie gebeld en trouw aan ISIS gezworen. Vervolgens eisten zij de aanslag op.

 

Zo klaar als een klontje, wéér een terreurdaad uit naam van Allah, en zelfs de grootste op Amerikaans grondgebied sinds 9/11. Niet alleen was het moslimterreur, het was moslimterreur tegen homo’s en iedereen weet dat moslims de allergrootste homohaters zijn. Verontwaardiging alom, het inmiddels bekende riedeltje.

 

Maar snel oordelen was precies dat: een snel oordeel. Dader Omar Mateen had eerder beweerd lid te zijn van Hezbollah. Maar dat is een sjiitische organisatie, terwijl ISIS door soennieten wordt geleid. Die gaan niet samen. Mateen bleek een wanna-be. Om het nog verwarrender te maken werd na twee dagen duidelijk dat Mateen zelf vermoedelijk homo was. Hij had doelwit Pulse meerdere malen bezocht en had een profiel op een gay datingsite. De brute moord op minstens vijftig mensen was waarschijnlijk ingegeven door zelfhaat, niet door haat voor de ander. Lastig.

Homo’s zijn voor hetero’s een manier om goede sier te maken. Ze worden ingezet voor politiek gewin

Nationalisten claimen homotolerantie als onderdeel van Nederlandse identiteit. De botenparade tijdens de Gay Pride wordt bijna net zo druk bezocht als Koningsdag. Daarmee kunnen we ons op de borst kloppen en ons onderscheiden van de barbaren die niet zo dol als wij zijn op de gay seks. Stiekem zijn dat we natuurlijk ook niet (zoenende mannen zijn al viesbah), maar we roepen heel hard van wel.

 

Toch wordt Orlando niet geframed als een aanslag op ons, op onze manier van leven, op het vrije Westen. De ‘wij’ is niet geraakt zoals mensen dat met Parijs en Brussel beleefden. Niet alleen waren de slachtoffers homo, het merendeel was ook nog van Latijns-Amerikaanse afkomst. Sommigen waren bovendien illegaal in de VS (met alle problemen van dien voor hun nabestaanden). Lastig lastig lastig. Ineens blijft het stil.

 

Homo’s zijn voor hetero’s een manier om goede sier te maken. Ze worden ingezet voor politiek gewin, bijvoorbeeld door rechts als stok om moslims mee te slaan. Voor de rest dienen ze onzichtbaar te zijn. De afgrijselijke daad van Mateen was misschien een unicum, de optelsom van een totaalgek met te makkelijke toegang tot wapens, maar antihomo- en antitransgeweld is ook hier dagelijks aan de orde.

 

Mateen schoot homo’s dood op een plek waar zij zich veilig waanden. Niet alleen zijn daden, maar ook de relatieve stilte van hetero’s na Orlando laten zien hoe precair en belangrijk zo’n plek is. Je hoeft van mij niet je ava te spikkelen uit leunstoelactivisme (liever niet zelfs), maar doe niet alsof homofobie iets is van verre landen of vreemde culturen.

Lees meer over