Europa leunde decennialang op de militaire paraplu van kernmacht de Verenigde Staten. Als die bescherming wegvalt, hoe moet Europa dan zijn veiligheid waarborgen tegen kernmacht Rusland? En moet Nederland zijn eigen kernwapens gaan ontwikkelen? Je hoort het van historicus Ruud van Dijk in de nieuwste aflevering van Vraag 2 op Spotify.
In deze aflevering van Vraag 2 gaat Jip Koene op bezoek bij historicus Ruud van Dijk in Utrecht. Van Dijk is expert op het gebied van de koude oorlog, in het bijzonder de rol van kernwapens in internationale betrekkingen. In zijn tijd als promovendus zat hij in een geopolitieke denktank in het Los Alamos National Laboratory, het ontwikkelingslaboratorium voor de atoombom in Amerika. De historicus denkt dat het technisch mogelijk is kernwapens in Nederland te ontwikkelen, politiek ligt dat veel ingewikkelder.
‘Begin jaren zestig had Nederland Amerikaanse kernwapens toegelaten op zijn grondgebied. Daar voelden we ons altijd heel ongemakkelijk bij,’ zegt Van Dijk. ‘Sinds kabinet-Biesheuvel, begin jaren zeventig, is het formeel kabinetsbeleid geweest om de rol van kernwapens in de internationale betrekkingen terug te dringen, gezien de verbonden risico’s van zulke wapens.’
Van Dijk denkt dat, als het puntje bij paaltje komt, Europa in staat moet zijn om tegenwicht te bieden aan kernmacht Rusland. ‘Gezien Poetin bereid is kernwapens in te zetten in een wanhopige situatie – denk aan 2022 – liggen er betrekkelijk onaantrekkelijke opties op tafel.’ De inzet van kernwapens is daar een van.
Of Nederland eigen kernwapens kan ontwikkelen hoor je in de nieuwste podcast-aflevering op Spotify.
Productie & presentatie: Jip Koene
Eindredactie: Irene Schoenmacker
Muziek: Paolo Argento