De tussentijdse opkomstcijfers van de studentenraadsverkiezingen zijn dit jaar maar liefst anderhalf keer zo hoog als in 2024. Zo stemden al 12 procent van de studenten voor de Centrale Studentenraad, tegenover 7 procent vorig jaar.
Gratis aanstekers, tientallen snoepjes en zelfs een dinosauruskostuum halen kandidaatleden sinds afgelopen vrijdag uit de kast om studenten te overtuigen bij de studentenraadsverkiezingen te stemmen. Het liefst wel op hún partij natuurlijk. Die aandacht werpt tot nu toe zijn vruchten af: voor alle faculteitsraden én de Centrale Studentenraad (CSR) stemden een stuk meer studenten dan vorig jaren rond dezelfde tijd.
De opkomst voor de CSR steeg van vorig jaar 7 procent naar dit jaar al 12 procent in de tussentijdse peilingen. Daarmee belooft ook de totale opkomst van de verkiezingen, vorig jaar 15,8 procent, flink hoger uit te vallen.
Of dat alleen maar aan de flyerende partijen in REC-E ligt is de vraag. Meerdere demonstraties aan de UvA, waaronder tegen de aangekondigde bezuinigingen en de pro-Palestinademonstraties, brachten het afgelopen jaar veel geëngageerde studenten op de been. Tijdens het debat van de CSR-kandidaten vorige week donderdag bleken vooral de banden van de universiteit met Israëlische instellingen nog steeds sterke reacties teweeg te brengen. Hoe partijen, zoals winnaar van vorig jaar de Activistenpartij, daar bij varen is in de tussentijdse peiling nog niet bekend.
In 2024 daalde de opkomst voor de verkiezingen licht (voor de CSR ging het aantal stemmers van 8 naar 7 procent) In de stemperiode was in mei 2024 de UvA echter twee dagen dicht, wegens de pro-Palestinabezettingen in de dagen ervoor. Daarvoor kregen de studenten na een procedure bij de rechter toen wel drie extra stemdagen terug.
Facultaire raden
Niet alleen de CSR scoort hoog qua opkomst, ook op kandidaat-leden voor de facultaire studentenraden werd al meer gestemd dan afgelopen jaren. Veruit het best scorend is daarbij PPLE. Maar liefst 50 procent van de PPLE-studenten stemde al voor een nieuwe studentenraad van de juridische faculteit (waartoe PPLE organisatorisch behoort). Dat was vorig jaar bij de tussentijdse peiling 28 procent. Ook op de Acta ligt het percentage hoog: al 39 procent stemde, terwijl er aan de tandheelkundefaculteit vorig jaar bij gebrek aan kandidaten überhaupt geen verkiezingen waren.
De laagste opkomst ligt zoals gebruikelijk bij de afdeling communicatiewetenschappen van de Faculteit Maatschappij & Gedrag. 9 procent stemde daar op hun favoriete kandidaat. Vorig jaar stemde rond deze tijd echter nog maar de helft van de opkomst nu: 4 procent.
Omdat opkomstpercentages in 2024 waren tegengevallen vroeg de UvA dit jaar docenten aandacht te besteden aan de verkiezingen in colleges. Partijen zelf hebben nog tot aanstaande vrijdag 16 mei om belangstelling te genereren, voor de verkiezingen en hun partij. Studenten kunnen namelijk tot en met vrijdagavond digitaal stemmen. De officiële uitslag van de verkiezingen volgt vrijdag 23 mei om 15.30 in de Muziekzaal van Crea.