Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Sophie Reijnen
actueel

Zes erepenningen voor zes bijzondere UvA’ers

Dirk Wolthekker,
17 juni 2024 - 12:42

Tijdens de penningendag op 14 juni zijn de jaarlijkse UvA-erepenningen uitgereikt aan (oud-) medewerkers die een bijzondere prestatie of verdienste hebben geleverd voor de UvA.

Afgelopen vrijdag zijn de jaarlijkse UvA-erepenningen uitgereikt aan zes bijzondere UvA-mensen. Het gaat om informatiemanager onderwijslogistiek Nataša Rakić, hoogleraar psychologische methodenenleer én Folia-columnist Han van der Maas, oud-universiteitssecretaris Calluna Euving, voormalig vaardighedendocent en projectmanager Teaching & Learning Center van de FNWI Nataša Brouwer-Zupančič, hoogleraar methoden en statistiek aan de afdeling pedagogiek en onderwijswetenschappen Frans Oort en universitair hoofddocent aan het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica Arne Janssen. Zij kregen hun penningen uitgereikt door het College van Bestuur.

 

Passie

‘De laureaten zijn alle zes mensen die zich onvermoeibaar, met veel passie voor hun werk, hebben ingezet voor de UvA’, zei rector magnificus Peter-Paul Verbeek bij de uitreiking. ‘Hun initiatieven, ideeën en oplossingen hebben veel impact gehad en de UvA als organisatie veel gebracht. Ze hebben zich ingezet ten behoeve van onderwijs en onderzoek, maar bijvoorbeeld ook van valorisatie en bedrijfsvoering. Met de toekenning van de erepenningen geven we blijk van onze grote waardering voor hun werk.’

 

Stapenning

Onderscheidingen, penningen en decoraties hebben een lange UvA-geschiedenis. Vanaf de stichting van het Athenaeum Illustre in 1632 werden tallozen penningen, decoraties en onderscheidingen bedacht en uitgereikt ter gelegenheid van evenzoveel bijzondere gebeurtenissen en prestaties, van jubilea tot promoties. Zo konden UvA-medewerkers lange tijd worden gedecoreerd met een kleine, middelgrote of grote stapenning, penningen die rechtop konden staan en daaraan hun naam dankten. Maar zoals de naam al zegt: een ‘kleine’ stapenning was voor een ‘kleine’ verdienste, een ‘grote’ voor een grote verdienste. In de periode 1967-2003 kende de UvA ook nog de Zilveren Erepenning. De eerste werd in 1967 uitgereikt aan oud-burgemeester en oud-curator van de UvA Gijs van Hall, de laatste in 2003 aan toenmalig universiteitssecretaris Ruud Bleijerveld.

 

Lintjesregen

Maar een dergelijke veelheid aan penningen paste niet meer in de UvA-tijdgeest van gelijkheid en gelijkwaardigheid van verdienste. En zo werd in 2021 de penningendag in het leven geroepen, een speciale dag aan het einde van het academisch jaar, zeg maar een soort lintjesregen, waarbij steeds zes UvA-uitblinkers worden onderscheiden met een penning, allemaal dezelfde en waarbij iedereen iemand kan voordragen.