Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Foto: Wessel Wierda
liveblog

Lees terug | ME heeft voor middernacht bezetting REC beëindigd, 14 arrestaties

16 mei 2023 - 23:30
Betreft
Deel op

Dinsdagmiddag is het ABC-gebouw van de Roeterseilandcampus bezet door activisten. Verschillende groepen, zoals UvA-Rebellion en Autonomous Student Struggle, hebben hun krachten gebundeld. Het pand is na ontruiming van de ME zo goed als leeg, de rust keert weer terug op de campus.

Sorteer op:
16 mei 2023 - 23:36

Rust wedergekeerd

De avond is net voor middernacht in rustiger vaarwater terechtgekomen. De ME’ers lijken zich klaar te maken om op korte termijn de Roeterseilandcampus te verlaten. Ook de betogers buiten zijn een voor een richting huis vertrokken: stonden er aan het begin van de avond een kleine honderd mensen buiten, nu zijn het nog enkele tientallen.

16 mei 2023 - 23:06

Actie wordt beëindigd 
De studenten worden een voor een naar buiten gebracht en in een busje gezet. In sommige gevallen zelfs horizontaal, getild, door de ME. De betogers die nog buiten staan, sommeren de gearresteerde studenten hun arrestantennummer door te geven voor ze in het arrestantenbusje worden geplaatst. Er zitten nog activisten binnen, maar het is onduidelijk hoeveel. 

16 mei 2023 - 22:49

Overgegaan tot ontruimen
De ME heeft de studenten die buiten protesteren op veilige afstand van het gebouw gezet. Daarna zijn ze overgegaan tot het ontruimen van gebouw ABCD. Bij het naar binnengaan gaf de ME de tientallen studenten die nog binnen zitten de mogelijkheid gekregen vrijwillig naar buiten te gaan. Doen ze dat niet, dan kan de politie geweld niet uitsluiten.

16 mei 2023 - 22:35

Gevecht tussen studenten en politie
Momenteel wordt er flink gevochten buiten tussen de politie en studenten. De politie probeert de studenten bij het gebouw weg te jagen. De groep is nu in tweeën gesplitst: een groep die richting Crea is teruggedrongen en een groep richting gebouw E. De verwachting is dat er nu snel ontruimd gaat worden.

16 mei 2023 - 22:24

Charges

De ME voert charges uit en sommeert student-activisten achteruit te gaan. De student-activisten weigeren dat. Een enkeling valt zelfs de politieagenten aan. De politie laat weten: ‘Attentie, hier spreekt de politie: u dient zich te verwijderen. Geweld kan worden gebruikt.’ Maar overgaan tot volledige ontruiming gaat de politie vooralsnog niet. 

16 mei 2023 - 22:01

Gebouw afgesloten

Niemand mag meer het ABC-gebouw in. Zo’n dertig student-activisten staan nog binnen. Buiten, voor en op de brug van de Roeterseilandcampus, tonen tientallen student-activisten zich solidair met de overgebleven studenten binnen. Ook scanderen ze beledigende leuzen naar de politieagenten - ‘politie, fascisten!’. De tientallen agenten staan te wachten aan het begin van de Roetereilandcampus.

16 mei 2023 - 21:24

UvA: overnachten op locaties mag niet 

De UvA heeft vanavond briefjes opgehangen in het pand met daarop enkele huisregels: er mag in het pand niet gerookt worden, er mag niet overnacht worden en iedereen moet om 20.00 uur het pand hebben verlaten. Volgens Amsterdam Autonomous Coalition zijn de bezetters echter nog steeds in het pand aanwezig en dreigt de UvA nu de bezetters het pand uit te zetten. 

16 mei 2023 - 17:43

Nieuwe spandoeken blijven komen

De binnenmuren van de hal in het ABC-gebouw hangen bijna allemaal vol met spandoeken. Toch blijven er spandoeken bijkomen. De meeste worden op de eerste verdieping, net boven de trap, gemaakt. En sommige buiten, zoals het spandoek dat Lia - ze wil niet met haar achternaam in de media - ophangt aan de rechterzijde van het gebouw. ‘People over Profits’, staat er. Deze gaat over het gebrek aan voldoende studentenhuisvesting, vertelt ze. Waarom er spandoeken blijven komen? ‘De UvA telt heel veel problemen’, aldus Lia.

16 mei 2023 - 16:59

Asva steunt bezetting

De Asva staat achter de bezetting van de Roeterseilandcampus, laat voorzitter Aziza Filal weten. Ook roept ze het College van Bestuur (CvB) op om geen politie op de actievoerders af te sturen. Bij de vorige bezetting leidde het optreden van de politie volgens organisatoren UvA-Rebellion en Amsterdam Autonomous Coalition onder meer tot ‘blauwe plekken’ en ‘een gebroken hand’. ‘De universiteit is een plek voor dialoog en discussie, niet voor geweld’, reageert Filal nu in het persbericht, namens de Asva.

 

Ook een eventuele overnachting moet tot de mogelijkheden kunnen behoren, vult bestuurslid Bor van Zeeland aan. ‘In Utrecht kon het ook gemoedelijk, zonder ingrijpen van de politie. Dus waarom zou dat hier niet kunnen?’ 

16 mei 2023 - 16:48

Rust keert enigszins terug in ABC-gebouw
De centrale hal van het ABC-gebouw druppelt langzaam ietwat leger. De speeches zijn afgelopen en minder studenten blijven even stilstaan om te kijken wat er gaande is. Wel worden er nog nieuwe spandoeken gemaakt en opgehangen. Ook zijn er studenten die in een kringgesprek ervaringen uitwisselen over onder andere dekolonisatie. 


De tent, middenin de vide, fungeert als verzamelplaats voor de student-activisten. Er zijn bananen, flessen water en slaapzakken. Alles wijst erop dat de student-activisten nog wel even in het gebouw zullen blijven.

16 mei 2023 - 16:22

Een twaalftal UvA-alumni heeft zich verenigd in een ‘support group’. Zij staan vandaag ook in de hal van het ABC-gebouw om solidariteit te tonen met de studenten. 'Ik ben hier omdat ik  trots ben op de studenten die dit pand bezetten, en ik vind ook dat de banden met Shell verbroken moeten worden,' vertelt Niels Moek, een van de alumni.  

 

‘Het is bizar dat de UvA zogenaamd onafhankelijk onderzoek doet. Maar toch is de universiteit ingekapseld in belangen van de fossiele industrie die niets met de wetenschap te maken hebben, maar met geld.’ Hij is drie jaar geleden afgestudeerd. Hij is van plan, net zoals de studenten, te blijven totdat de eisen zijn ingewilligd. 


De alumni scanderen enthousiast met de bezetters mee: ‘We are unstoppable; another world is possible.’ 

16 mei 2023 - 15:43

Jan Lintsen, vicevoorzitter van het College van Bestuur (CvB), komt een kijkje nemen bij de bezetting in het ABC-gebouw. Hij krijgt geen warm welkom van de demonstranten. Integendeel zelfs: ‘Jan Lintsen!’ roept iemand vanaf het entresol, met een beschuldigende wijsvinger in zijn richting.  ‘Fuck Jan Lintsen! fuck CvB! fuck Geert ten Dam! fuck UvA!’ klinkt het vervolgens door de megafoon. Lintsen blijft rustig toekijken en gaat in gesprek met een aantal studenten. 

16 mei 2023 - 15:08

‘Schokkend,’ noemt een student die liever niet met zijn naam in de krant wil, het tafereel. Hij is toevallig op de campus vandaag. Met de boodschap van de actie is hij het niet direct oneens, ‘maar doe het dan gewoon open en bloot. Ik snap dat je een schokeffect wil creëren, maar je hoeft geen bandana voor je gezicht te wikkelen. Dat kan andere studenten veel schrik aanjagen.’

 

Het is wachten op een mogelijke ingreep van de politie, die – vooral na de vorige bezetting, toen van de voormalige Amsterdamse Academische Club –  allerminst gewenst is onder de studenten. ‘Cops off campus,’ klinkt het meermaals. De politie zou toen onder meer voor ‘blauwe plekken’ en ‘een gebroken hand’ hebben gezorgd, volgens woordvoerders van Amsterdam Autonoumous Coalition en UvA-Rebellion.

16 mei 2023 - 14:46

Studenten zetten tent op  

De groep activisten die vandaag de hal van het ABC-gebouw op REC heeft bezet, zijn van plan te blijven totdat hun eisen door de UvA zijn ingewilligd. Dat zegt Zep van de Visse, de woordvoerder van de Amsterdam Autonomous Coalition. ‘Als het op slapen neerkomt, dan blijven we slapen.’

 

De groep heeft ook een tent in de hal opgezet, met kussens en dekens. De eisen die de groep heeft zijn nog steeds dezelfde die ze hadden bij de bezetting van de Amsterdamse Academische Club op 16 januari: namelijk: ‘geen banden meer met fossiele industrie aan de UvA, geen koloniaal werk en meer macht voor de studenten,’ aldus Van de Visse.  

lees meer