Foto: Folia
actueel

Spiegels, selfies, schizofrenie en schoonheid in BG-3

Dirk Wolthekker,
8 maart 2016 - 07:22

Gistermiddag is in BG3, het voormalige pand van de afdeling Studenten Services op het Binnengasthuisterrein, de tentoonstelling Labelling identity geopend. Studenten, medewerkers en buurtbewoners kunnen tijdelijk deze ‘creative space’ gebruiken om in een pop-up achtige omgeving hun kunst te exposeren.

‘Echt heel mooi dat we hier nu kunnen zitten. Eerder zaten we in BG-5, daar boven waren we onzichtbaar. BG-3 is nu een plek voor tijdelijke tentoonstellingen, maar ik hoop dat het een permanente plek kan woorden voor kunst,’ zegt kunsthistorica Marte Rijsdijk, coördinator Vox-PopVox-Pop is een programma waarmee UvA leegstaande locaties omtovert tot tijdelijke expositieruimten. van de UvA en organisator van de tentoonstelling Labelling identity, die gisteren werd geopend.

 

‘Dat we hier nu een vaste tijdelijke plek hebben is echt heel belangrijk,’ zegt Rijsdijk. ‘Nog belangrijker is dat kunstzinnige studenten, medewerkers en buurtbewoners hier een permante plek krijgen. Als in de toekomst de Faculteit der Geesteswetenschappen zich op de Binnenstadcampus in dit gebied vestigt zou het heel mooi zijn als deze plek helemaal gewijd is aan kunst. Deze tentoonstelling duurt tot het eind van de maand, maar ik heb nu al aanvragen voor meer projecten later dit jaar en wij zijn ook van plan hier in de toekomst filmmiddagen te gaan organiseren.’

 

Selfies avant la lettre

De tentoonstelling is een kunstproject van de beeldend kunstenaars Gerrie Starreveld en Bart Drost. Te zien zijn onder meer portretten van mensen met psychiatrische stoornissen (foto boven), handspiegels met teksten die de bezoekers moeten uitdagen over zichzelf en de ander na te denken, selfies uit de tijd dat selfies nog niet bestonden en raamfoto’s van bewoners van de Nieuwmarkt-buurt die vertellen over ‘schoonheid’.

 

Zowel Starreveld als Drost waren eerder betrokken bij kunstprojecten in Veere en Nijmegen en begeleidden kunstreizen naar de Dokumenta in Kassel. Zij houden zich beiden in hun werk bezig met ‘identiteit’. Wat maakt een mens tot wie hij is? In hoeverre bepaalt hij zijn identiteit zelf of wordt die bepaald door externe factoren? Ook is er poëzie te zien (en te lezen!) van Ernie Bossmann en vinden er deze maand lezingen en workshops plaats.

 

Uniek

Het Binnengasthuisterrein is al jaren een beladen plek: wel of geen bibliotheek, wel of geen nieuwbouw, wel of geen geld en als rode draad: bonje met de buren over het beleid van de UvA. ‘Uniek voor deze plek is dat ook buurtbewoners mee kunnen doen met deze kunstprojecten. Studenten en buurtbewoners mengen vaak niet, hier kan dat wel. Te meer omdat de kunst op de begane grond door de ramen van buiten af zichtbaar is,’ zegt Rijsdijk. BG3 als kunstzinnige plek van verzoening tussen de UvA en buurtbewoners.

 

De tentoonstelling is te zien tot en met 31 maart in BG3, Binnengasthuisstraat 9