Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Upyourgarbage
actueel

HvA'ers presenteren pratende prullenbakken en afhaalhappies

Maaike Kooijman,
22 januari 2016 - 09:09

In eerder erdere jaren bedachten studenten al een onverwoestbare fietsband en een interactieve muur voor mensen met dementie. Vanmiddag presenteert een nieuwe lichting studenten van de HvA-minor Start Up Your Business in Technology hun startups. Dit jaar zijn er onder andere pratende prullenbakken, comfortabele flexwerkplekken en slimme fietsenstallingen. Uit de zeven startups zal uiteindelijk de beste worden gekozen Folia zet de leukste op een rijtje.

Pratende prullenbakken

Stel je voor: je wil iets in de prullenbak gooien, als die ineens tegen je begint de praten. Misschien schrik je daar een beetje van, maar het is exact wat de initiatiefnemers van Up your garbage willen maken. ‘Afval wordt grondstof,’ is hun motto. Ze maakten een prullenbak om je afval te scheiden: het materiaal van het deksel geeft aan wat er de in bak moet En ja, de prullenbak geeft ook nog signalen af. Hij zegt dingen als ‘Hé, heb je nog afval?’ en licht ook op om de aandacht te trekken, melden de studenten op hun site. De prullenbak zegt ook ‘Dankuwel’ als je er iets in gooit. Er is inmiddels een prototype gemaakt en deze is een paar keer getest in de kantine van HvA-locatie Leeuwenburg.  

Afhaalhappie

Als het aan de studenten van Happiehalen.nl ligt, hoeven studenten binnenkort nooit meer te koken. Tijd- en geldverspilling, vinden ze. Dat betekent niet dat studenten magnetronmaaltijden of diepvriespizza’s moeten gaan binge-eaten – nee, ze kunnen verse maaltijden ophalen bij hobbykoks. Om de koks en de studenten te verbinden, bedachten de startuppers een site: Happiehalen.nl. Mensen kunnen hun maaltijden aanbieden voor een bepaalde prijs, studenten kunnen die vervolgens komen en hun happie zelf komen afhalen op een afgesproken tijdstip. Die kunnen ook een recensie achterlaten, zodat andere gebruikers weten of het eten een beetje te pruimen is. De student heeft zijn eten en de koks kunnen kosteloos hun hobby uitoefenen: win-win, vinden de bedenkers.

Comfortabel flexwerken

Waar Afhaalhappie geheel draait om samenwerken, ligt bij Two Asian Guys (een team van zes studenten, waarvan er twee – jawel – Aziatisch zijn) ‘de focus op het individu’. Weg met de werkplekken met stoelen waar je rugpijn van krijgt en waar iedereen je stoort; het is tijd voor comfortabele werkplekken, dachten ze. Hun ‘workbooth 2.0’ is een klein hokje (van ongeveer 7 kubieke meter) dat aan één kant open is. Het bestaat uit allerlei materialen die volgens de makers zowel duurzaam als betaalbaar zijn. Het doel? ‘Een comfortabele manier van werken bieden waar mensen zich kunnen afsluiten van de buitenwereld.’ – én het vergroten van flexwerkmogelijkheden. Het prototype op de foto staat in de kantine van Leeuwenburg.

 

De presentatie vangt vanmiddag om 14 uur aan in het auditorium van het Delta Lloyd-gebouw (Spaklerweg 4). Wil je erbij zijn? Stuur dan een mail naar M.L.Barends@hva.nl.

Lees meer over