Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bob Bronshoff
actueel

Sicco de Knecht is Folia’s man van het jaar

Redactie Folia,
14 december 2015 - 18:23

Promovendus neurobiologie en Rethink UvA-lid Sicco de Knecht is de allereerste Folia M/V van het jaar. ‘Een intelligent debater, altijd een heer, die strijdvaardig en standvastig the wind of change die hij voor zich ziet blijft aanjagen,’ zo oordeelt de Folia-jury. De Knecht wordt geflankeerd door HvA-rector Huib de Jong (nummer 2) en student toegepaste psychologie Beylula Yosef (nummer 3).

Foto: Allan Edens

Sicco de Knecht - Gentleman op de barricades

Sicco de Knecht (28) is een vooruitdenker – een belichaming van het beste dat het afgelopen, onrustige jaar ons heeft laten zien. Waar veel passievolle docenten en studenten inmiddels weer terug aan het werk zijn alsof er niets is gebeurd, bleef De Knecht naar debatten komen. Waar anderen in het heetst van de strijd soms de neiging hadden de deur dicht te slaan in discussies hield hij die juist open. Bovendien strijdt hij steeds met open vizier.

 

Commentaren schrijft hij onder zijn eigen naam, in discussies leidt hij zijn scherpe punten steevast in met ‘Ik ben Sicco’ – een openheid van handelen die tijdens bezettingen en protesten niet voor iedereen vanzelfsprekend was. En dat was niet omdat hij zich verzekerd wist van een vast contract of onwrikbare positie binnen de universiteit: als promovendus die waarschijnlijk over een jaar achter een nieuwe baan aan moet, steekt De Knecht behoorlijk zijn nek uit. De Knecht trekt hard van leer, maar met een kwinkslag, empathie voor zijn tegenstrevers en bovenal het talent buiten de bestaande kaders te denken.

Foto: Allan Edens

Huib de Jong - Sussen met effect

Huib de Jong (61) leidt de HvA als herder door moeilijke tijden en is het enige lid van het College van Bestuur dat het woelige jaar geheel zonder kleerscheuren wist door te komen. Hij lijkt zelfs meer vertrouwen van studenten en medewerkers te genieten dan ooit tevoren. Dat is niet voor niets. Vlak na de Maagdenhuisbezetting sprak hij met ongeruste studenten en medewerkers bij Rethink HvA. En hij luisterde niet alleen, hij ging ook echt de dialoog aan.

 

De Jong kan echter niet alleen buigen op zijn woorden, maar ook op zijn daden. Twee jaar na zijn aantreden, staat de Hogeschool van Amsterdam er beter voor dan ooit. Steeds meer studenten zijn tevreden over hun opleiding en alle opleidingen worden goed of zelfs excellent beoordeeld.

Foto: Allan Edens

Beylula Yosef – Kleurrijke assertiviteit

Beylula Yosef (28), student toegepaste psychologie aan de HvA, is er één met het motto ‘Niet lullen maar poetsen’. De van oorsprong Eritrese weet op een originele manier aandacht te vragen voor de culturele verschillen die binnen de HvA en de UvA voor onbegrip en problemen zorgen. Ze organiseert campagnes, poëzieavonden en debatten om de discussie over culturele diversiteit op gang te brengen. Zo richtte ze samen met andere studenten de ‘decolonial library’ op, een bibliotheek in Amsterdam-Noord met boeken die thema’s als het imperialisme, racisme en het Afrikaans en Surinaamse slavernijverleden van een niet-westerse kant belichten.

 

Benieuwd naar de rest van de top-10? Lees hem vanaf morgen in het eindejaarsnummer van Folia.