Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Update: UvA beschouwt kans op succesvolle schadeclaim nog steeds als nihil

Fabienne Meijer,
9 december 2015 - 12:31

Minister Bussemaker moet opnieuw met de UvA in gesprek om de schade van de Maagdenhuisbezetting en de Bungehuisbezetting toch te laten verhalen op de bezetters. De motie van VVD en CDA over dit onderwerp kreeg gisteren een Kamermeerderheid. Het wordt deze keer over een andere juridische boeg gegooid, die volgens de indieners juridisch een grotere kans van slagen heeft. Hierbij moet de minister 'alles in het werk stellen' om de schade via groepsaansprakelijkheid alsnog maximaal te verhalen.

Vorige week liet Bussemaker al weten dat ze niet de behoefte voelt om nogmaals met de UvA te praten over het besluit de schade bij de verzekeraar te claimen. Het volledige bedrag van 668.000 euro is immers al lang en breed uitgekeerd door de verzekeraar van de UvA. Dit maakte voor de motie-indieners echter geen verschil.

 

Principekwestie

Zij baseerden zich op uitspraken van een juridisch expert, die stelde dat het niet uitmaakt wie de schade heeft veroorzaakt, zolang duidelijk is dat deze is aangericht door een groep. Deze 'groepsaansprakelijkheid' was al eerder overwogen door zowel de universiteit als de verzekeraar, maar afgewimpeld vanwege de nadelen die hiermee gepaard zouden gaan.

 

Hiermee leek de kous af te zijn, maar volgens de Tweede Kamer gaat het om een principekwestie. VVD'er Pieter Duisenberg tweette gisteren dan ook opgetogen: 'Bussemaker kan weer met tegenzin aan het werk. Motie om #Maagdenhuis-vernielers via groepsaansprakelijkheid te vervolgen is aangenomen!'

Update 9 december 2015 14:25 uur

Yasha Lange, persvoorlichter van het CvB, laat weten dat de UvA de kans op een succesvol verhaal om deze schade bij de bezetters te claimen als nihil beschouwt. 'Dat hebben we eerder aangegeven, en dat is nog steeds zo. Ten tijde van de bezetting liepen mensen in en uit, waaronder alle vreedzame demonstranten.'

 

Dit maakt het te ingewikkeld om een duidelijk afgebakende groep aan te wijzen die verantwoordelijk is voor de kosten, wat wel nodig is om een beroep te kunnen doen op groepsaansprakelijkheid. 'Belangrijk om te benadrukken, ook naar de Tweede Kamer, is dat het bedrag dat is geclaimd bij de verzekeraar bestaat uit alle kosten die zijn gemaakt gedurende de bezettingen van het Bungehuis en het Maagdenhuis,' aldus Lange.