Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Valkhoff vangt bot bij rechter

Een van onze redacteuren,
2 november 2015 - 16:11

De voorzieningenrechter in Alkmaar heeft de vordering van Rudolf Valkhoff, voormalig Maagdenhuisbezetter en docent cultuurwetenschappen aan de UvA, afgewezen. Dit meldt Valkhoff op zijn Facebookpagina. De docent was in september op non-actief gesteld en probeerde hier via een kort geding een einde aan te maken.

Rudolf Valkhoff was de enige UvA-docent die samen met studenten eerder dit jaar het Bungehuis bezette uit protest tegen het rendementsdenken aan de Universiteit van Amsterdam. Later speelde hij een prominente rol tijdens de Maagdenhuisbezetting.

Foto: De Nieuwe Universiteit (YouTube)
Rudolf Valkhoff voor het Maagdenhuis

In september stelde de afdeling Kunst- en Cultuurwetenschappen Valkhoff op non-actief voor het eerste semester, met behoud van zijn salaris. De opleiding motiveerde het besluit door te zeggen dat Valkhoff wel was aangeboden om les geven, maar dat hij dit alleen op zijn eigen voorwaarden wilde doen.

 

Tijdens een kort geding voor de rechtbank in Alkmaar probeerden Valkhoff en zijn advocaat Jasper de Waard de argumenten van de UvA te weerleggen. Valkhoff ging onder meer in tegen een bewering dat hij in de overleggen voorafgaand aan zijn non-actiefstelling collega’s zou hebben bedreigd. 'Die aantijgingen [...] zijn nooit hard gemaakt,' zei hij.

 

Rudolf Valkhoff laat op zijn Facebookpagina weten dat de zaak volgens de voorzieningenrechter geen spoedeisend belang heeft en dat zijn vordering daarom is afgewezen. ‘Mijn bezwaar zal nu eerst langs bureaucratische weg verlopen,’ aldus de docent. De zaak zal voorlopig dus intern worden afgedaan.