Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

‘Geen van de 33.000 sport-apps is goed genoeg’

Sebastiaan van de Water,
8 oktober 2015 - 10:46

Hebben we daadwerkelijk iets aan sport-apps als Runkeeper, Strava, Nike+ of één van die 33.000 andere klonen? Maken ze ons echt fitter? Gistermiddag probeerden enkele sprekers die vragen te beantwoorden, tijdens het symposium van het Amsterdam Institute of Sport Science.

Wat weten we eigenlijk over het nut van sport-apps? Niet veel, bekende HvA-lector Marije Baart de la Faille tijdens haar presentatie. We weten bijvoorbeeld niet of inactieve mensen meer gaan sporten dankzij apps en we weten evenmin of apps een nettowinst voor de volksgezondheid opleveren.

 

Wel weten we sinds kort wie de app-gebruikers zijn. Met haar team onderzocht Baart de la Faille immers het gebruik van sport-apps door deelnemers van de Dam tot Damloop. Wat blijkt? Apps zijn populairder bij jongere hardlopers dan bij ouderen, worden vaker gebruikt door vrouwen dan door mannen, en zijn duidelijk meer in trek bij beginners dan bij ervaren lopers. 

 

Afgaande op wat gebruikers beweren, lijken apps een positieve uitwerking te hebben. Appers voelen zich gezonder, bewegen meer, en motiveren ook anderen vaker om te gaan sporten. Althans, dat zeggen ze zelf.

'Er is iets mis met alle sport-apps en -wearables die nu op de markt zijn'

Toch schort er nog veel aan de huidige generatie apps en sporthorloges. HvA-lector Digital Life Ben Kröse stelde tijdens zijn lezing dat vijftig procent van de lopers na een half jaar weer is gestopt met het gebruik van het Fitbit Sporthorloge. Waarom? 'Teveel gedoe, onnauwkeurige metingen en slechte adviezen,' zeiden de gebruikers.

 

Eigenlijk, zo waren alle sprekers het eens, is er iets mis met alle sport-apps en -wearables die nu op de markt zijn. Ze gaan allemaal uit van het one size fits all principe. Ze behandelen iedereen hetzelfde. Terwijl elke loper anders is. 

 

Sensei en Beacons

Daarom ontwikkelen HvA-onderzoekers nu een nieuwe sportapp: Sensei. Die applicatie zal wél gepersonaliseerd zijn. Hij  moet bijvoorbeeld je gemoedstoestand herkennen aan je loopstijl, realtime feedback geven over je looptechniek, en bovendien op maat gesneden trainingsschemas creëren. 

 

 

Wanneer Sensei daadwerkelijk te downloaden is, is nog niet duidelijk.