Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Waag Society
actueel

Veel minder vooraanmeldingen voor UvA

25 augustus 2015 - 15:09

De UvA heeft tot nu toe 8 procent minder aanmeldingen dan vorig jaar rond deze tijd. Daarmee is ze van alle Nederlandse universiteiten de grootste daler qua aantal vooraanmeldingen. Dat blijkt uit cijfers van Studielink die in het bezit zijn van Folia. 

Volgens het telbestand van Studielink hadden zich op 17 augustus 7.336 eerstejaars bachelorstudenten bij de UvA aangemeld. Dat zijn er 8 procent minder dan vorig jaar. Toen lag het aantal vooraanmeldingenVooraanmeldingen zijn geen definitieve inschrijvingen. Studenten kunnen nog afhaken, bijvoorbeeld omdat ze zich voor meerdere studies inschreven of niet voldoen aan de eisen van de opleiding. Het definitieve aantal eerstejaars wordt in oktober pas bekend. op 18 augustus bij 7.944 studenten. Het gaat hierbij om het aantal bachelorstudenten dat voor het eerst de betreffende universiteit binnenkomt.

 

UvA en VU dalen sterk

Ook bij de andere Amsterdamse universiteit, de VU, dalen de vooraanmeldingen van 5.648 vorig jaar naar 5.337 dit jaar. Dat zijn er zes procent minder. De VU is daarmee na de UvA de op één na grootste daler. De grootste stijger is Tilburg University met een stijging van bijna 21 procent. Die universiteit zegt geen verklaring te hebben voor het toegenomen interesse. In totaal ligt het aantal aanmeldingen bij Nederlandse universiteiten momenteel 1 procent hoger vergeleken met vorig jaar rond deze tijd. 

 

De UvA benadrukt dat het om voorlopige cijfers gaat, die nog niets zeggen over het aantal definitieve inschrijvingen. Over mogelijke oorzaken valt volgens een woordvoerder dan ook nog niet veel te zeggen, behalve dat er meerdere factoren een rol kunnen spelen. Zo heeft zowel de UvA als de VU voor sommige opleidingen een numerus fixus ingesteld. Ook zou de invoering van het leenstelsel invloed kunnen hebben op de keuze van studenten. Of de studentenprotesten van afgelopen voorjaar hun weerslag hadden op het aantal aanmeldingen, valt volgens de UvA-woordvoerder niet te zeggen.

 

'Geen reden tot zorg'

Reden tot zorg ziet de UvA in ieder geval niet. Volgens de woordvoerder zet de universiteit de laatste jaren vooral in op het verhogen van studiesucces en onderwijskwaliteit en niet vergroting van het marktaandeel.

'Het zou vervelend zijn als we nog meer zouden moeten bezuinigen door een afname aan studenten'

Ook Noeri van den Berg, voorzitter van Asva Studentenunie, vindt 'zorgen' niet het juiste woord. Toch kan de daling volgens hem negatief uitpakken. 'Het zou vervelend zijn als we nog meer zouden moeten bezuinigen door een afname aan studenten,' zegt Van de Berg. Of de daling bij de beide Amsterdamse universiteiten komt doordat studenten vanwege het leenstelsel voor een goedkopere stad kiezen, durft Van de Berg niet te zeggen. Hij raadt studenten aan vooral gewoon in Amsterdam te gaan studeren als ze dat willen. 'De UvA blijft natuurlijk een hele goede universiteit, dus ik hoop dat studenten wel gewoon voor de UvA blijven kiezen.'

Update 25 augustus 2015 17:00 uur

Tilburg University weet nu wél waardoor de toeloop op haar universiteit zo groot is. Voorlichter Tineke Bennema laat weten: 'Het is duidelijk dat heel veel studenten ons weten te vinden vanwege de hoge kwaliteit van onze opleidingen die zeer gericht zijn op de studenten, en die daarom ook zeer gewaardeerd worden door studenten zoals blijkt uit de Keuzegids en de NSE,' zo steekt zij de loftrompet. 'Die goede reputatie gaat ook de landsgrenzen over, de vooraanmeldingen voor buitenlandse studenten zijn dit jaar ook bijzonder groot'

Lees meer over