Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Situatie rond Imtech heeft ‘volle aandacht’ UvA en HvA

Henk Strikkers,
13 augustus 2015 - 16:18

Nu Imtech, één van de grootste technische dienstverleningsbedrijven van Nederland, failliet is verklaard, is het ook bij de UvA en de HvA alle hens aan dek. ‘Op korte termijn gaan de werkzaamheden door, voor de langere termijn blijven we de situatie volgen,’ laat woordvoerder Joost van Tilburg weten.

Uitstel van betaling
Imtech, tot voor kort één van de parels van het Nederlandse bedrijfsleven, vroeg dinsdag uitstel van betaling nadat haar Duitse dochteronderneming door fraude in Duitsland en Polen failliet was gegaan. Een dergelijk verzoek van uitstel van betaling is vaak een voorbode van een faillissement. Vandaag is bovendien de handel in aandelen Imtech stilgelegd op verzoek van de Autoriteit Financiële Markten. De reden daarvan is dat beleggers niet over gelijke informatie kunnen beschikken, door vele geruchten die van insiders of bronnen rond het bedrijf afkomstig zijn.

 

Door de problemen van Imtech dreigen veel grote projecten in Nederland vertraging op te lopen. Zo zouden de liften en de roltrappen van de Noord-Zuidlijn door Imtech worden geregeld, zouden de komende tijd Imtech-monteurs bij 2 miljoen huishoudens slimme elektriciteitsmeters plaatsen en is ook de bouw van de nieuwe rechtbank in Breda afhankelijk van Imtech.

 

'Geen consequenties voor medewerkers en studenten'
Ook de UvA en de HvA hebben verschillende contracten met Imtech. Van Tilburg verdeelt die in drie categorieën: ‘Er is een onderhoudscontract voor technische installaties voor de Binnenstadscampus en Roeterseiland, er is een aantal kortlopende projecten waar Imtech bij betrokken is, bijvoorbeeld bij verhuizingen en verbouwingen die tijdens de zomerperiode worden uitgevoerd, en er zijn langlopende projecten.' Onder die laatste categorie vallen onderhoudsprogramma’s van gebouwen, die over 20 jaar lopen. Zoals: langetermijnplanning voor cv-installaties, koelsystemen en mechanische ventilaties waarbij eens in de zoveel jaar wordt bekeken of het nodig is die te vervangen.

'We verwachten echter niet dat het consequenties heeft voor medewerkers en studenten van de UvA en de HvA'

Volgens Van Tilburg heeft het faillissement niet direct invloed op de werkzaamheden bij de UvA en de HvA. 'Imtech NV is failliet verklaard, maar de werkmaatschappijen zijn niet meegenomen in het faillissement. Met die werkmaatschappijen heeft de UvA/HvA contracten.'

 

'Wat betreft de technische installaties werken Imtech-medewerkers door; storingen worden verholpen en onderhoud wordt gepleegd,’ vertelt hij. Ook wat betreft de kortlopende projecten lijken niet echt zorgen te bestaan. Al die projecten zijn ofwel afgerond, ofwel heeft de UvA/HvA ‘afstemming met Imtech over tijdig afronden.’ De langlopende groot-onderhoudsprojecten gaan tot op heden door zoals gepland. ‘Mocht er een nieuwe situatie ontstaan, bekijken we hoe we dat kunnen opvangen. We verwachten echter niet dat het consequenties heeft voor medewerkers en studenten van de UvA en de HvA,’ laat Van Tilburg weten.