Vanuit verschillende locaties in de stad verhuist de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) geleidelijk naar één locatie op het Binnengasthuisterrein (BG-terrein). Deze week verhuist het kunsthistorisch instituut van de Herengracht naar het Binnengasthuisterrein. Afscheid van de mooiste wc’s van de UvA.

Overal verhuiskisten, een reeds ontmantelde bibliotheek, een achtertuin waar de stilte heerst en een kantine waar nog de slingers hangen van het afscheidsfeest. Het kunsthistorisch instituut aan de Herengracht 286-290 wordt deze week ontruimd. Het zal haar intrek te nemen in het voormalige, volledig gerestaureerde Crea-pand op het BG-terrein. De afgelopen vijftig jaar was het UvA-pand in gebruik bij verschillende afdelingen van de FGw, waaronder historici en – meest recent – de kunsthistorici.

De ontmantelde bibliotheek van het kunsthistorisch instituut. De ontmantelde bibliotheek van het kunsthistorisch instituut.

Deli-Batavia Maatschappij
Het classicistische pand, oorspronkelijk in bezit van de koloniale Deli-Batavia Maatschappij werd – evenals het inmiddels verkochte Bungehuis – ontworpen door architectenbureau Van Gendt en verkeert nog in authentieke staat. Volgens gebruikers heeft het ‘de mooiste wc’s van de UvA’. Die zullen dus niet meer kunnen worden gebruikt door de kunsthistorici, evenmin als de tuin met authentiek tuinhuis.

Het pand, met details van de Amsterdamse School, staat op de Rijksmonumentenlijst. Daardoor er zal er naast een inpandige restauratie niet veel aan mogen worden veranderd. Metselwerk en balustrades zullen dus intact blijven. Het is echter niet waarschijnlijk dat ook de wc’s als Rijksmonument zullen worden behandeld.

De marmeren wasbakken in de wc's van het pand aan de Herengracht. De marmeren wasbakken in de wc's van het pand aan de Herengracht.

Non-stop bewaking
Wat er precies met het pand gaat gebeuren is nog niet bekend. Het wordt in elk geval niet verkocht. De vicevoorzitter van het CvB Hans Amman laat vanaf zijn vakantieadres weten dat het pand ‘ín eigen gebruik blijft of zal worden verhuurd’. Door schade en schande wijs geworden zal het leegkomende pand 24/7 worden bewaakt totdat er een nieuwe bestemming voor is gevonden.

In de komende weken zullen de kunsthistorici geleidelijk hun intrek nemen in het pand op het BG-terrein. Het versleten meubilair gaat niet mee en wordt gedoneerd aan een liefdadigheidsinstelling. De kunsthistorische boekencollectie gaat naar de Universiteitsbibliotheek.

Volgende week een impressie van de nieuwe locatie van het kunsthistorisch instituut op het BG-terrein.