Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
UvA start nieuw begrotingsjaar met Kaderbrief 2016
actueel

UvA start nieuw begrotingsjaar met Kaderbrief 2016

Dirk Wolthekker Dirk Wolthekker,
14 juli 2015 - 06:47
Alle studenten en medewerkers van de UvA mogen de komende twee weken tips geven, vragen stellen en aanbevelingen doen voor de Kaderbrief 2016. De UvA geeft jaarlijks in juli een financiële nota uit (de Kaderbrief) die geldt als voorbereiding op de begroting voor het jaar daarop en een prognose geeft voor de jaren daarna.

Vorig jaar was de Kaderbrief 2015 min of meer het startschot voor de bezuinigingsoperatie en daaropvolgende protestacties bij de Faculteit der Geesteswetenschappen. Ook bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid werd een flinke bezuiniging aangekondigd. Of het dit jaar weer tot protestacties komt is onbekend, maar voor verrassingen hoeft niemand in elk geval te staan: de concept-Kaderbrief staat online en iedereen kan er de komende twee weken op reageren via een e-mail naar: kaderbrief2016-bb@uva.nl

Allocatiemodel 
Opvallend in de concept-Kaderbrief is het gewraakte allocatiemodel – de interne verdeling van Rijksmiddelen over de faculteiten. Dat model is niet gewijzigd, al stond het afgelopen winter heftig ter discussie tijdens de bezettingen omdat de wijze van interne herverdeling – onder meer op basis van studentenaantallen per faculteit – door velen als oneerlijk werd ervaren.

Volgens het college van bestuur kan dat model echter niet op korte termijn worden aangepast, blijkt uit de concept-Kaderbrief: ‘Om de discussie over het allocatiemodel op een transparante en bij het tienpuntenplan passende wijze te voeren, is voldoende tijd nodig. Deze was tot op heden niet beschikbaar.’

Geesteswetenschappen
Het totale bedrag dat het CvB vanuit de eerste geldstroom kan herverdelen over de zeven faculteiten loopt van 2015 tot en met 2019 terug van 406,6 miljoen euro naar 398,0 miljoen euro. Volgens het CvB wordt dit vooral veroorzaakt ‘door een lager aantal promoties’. Elke promotie (PhD) levert de UvA de komende jaren 96.000 euro op.

Vooral de reeds geplaagde Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) zal moeten bloeden, zoals vorig jaar al werd geconstateerd. Het perspectief voor de FGw blijft volgens het CvB ongewijzigd: een structurele bezuiniging van 8,1 miljoen euro, te bereiken in 2018. De daling van het FGw-budget wordt vooral veroorzaakt door een terugloop van 6,8 procent in het behaalde aantal studiepunten, onder meer het gevolg van een daling van het aantal studenten.

Stijging vierkante meterprijs
Huisvesting was het afgelopen jaar ook een punt van hevige kritiek: de UvA bouwt maar door, steeds met het argument dat huisvesting op geconcentreerde plekken in de stad goedkoper is dan huisvesting verspreid over de stad. Om zogenoemde campussen te realiseren moet er echter wel gebouwd worden en dat kost geld, dat intern aan afdelingen en faculteiten wordt doorbelast. Zij moeten zogezegd ‘huur betalen’ aan de UvA. En die wordt verhoogd: de komende jaren jaarlijks ‘met maximaal de inflatie’. Daarnaast tot en met 2022 met 3½ procent. De interne huurprijs zal daarom van € 191,80 per vierkante meter in 2015, stijgen naar € 222,37 per vierkante meter in 2019.

Opvallend voor komend begrotingsjaar: de begroting van 2016 wordt met 22 miljoen euro positief beïnvloed door de verkoop van het afgelopen voorjaar bezette Bungehuis. Hoe het zal aflopen met de te realiseren bibliotheek op de Binnenstadcampus (BG-terrein) is ongewis: volgens het tienpuntenplan zal dit plan opnieuw worden voorgelegd aan de academische gemeenschap, maar om wie het dan concreet gaat – ieder individueel lid daarvan of de medezeggenschap – is nog onbekend.

Studievoorschot
Afgelopen week kwam minister Bussemaker naar buiten met haar Strategische Agenda. Daaruit bleek onder meer dat de besparingen van de Rijksoverheid in het kader van het studievoorschot (lees: afschaffing basisbeurs) vanaf 2018 geleidelijk terugvloeien naar het hoger onderwijs. Die extra gelden heeft de UvA nu opgenomen in de meerjarenramingen: vanaf 2018 ‘structureel 6,2 miljoen euro’ als extra bijdrage aan het onderwijsbudget. Dat er desondanks ‘slechts een beperkte stijging zichtbaar is in de Rijksbijdrage’ komt volgens de UvA onder meer ‘door lopende bezuinigingen uit het regeerakkoord-Rutte II’. Ook het onderwijsgerelateerd onderzoeksbudget krijgt vanaf 2018 extra geld vanuit het studievoorschot: structureel 1,9 miljoen euro.

Volgens planning zullen (individuele) reacties van de academische gemeenschap als bijlage worden opgenomen in de concept-Kaderbrief 2016. Dat geheel zal worden besproken binnen het ‘centraal bestuurlijk overleg’ van de UvA – college van bestuur en decanen – en daarna ter instemming worden voorgelegd aan de gezamenlijke vergadering (gv) van de centrale studentenraad en de centrale ondernemingsraad. Op basis van de Kaderbrief moeten faculteiten en diensten eind september een begrotingsprognose voor 2016 aanleveren, inclusief een meerjarenraming tot en met 2019.

Commentaar, tips en input voor de op de concept-Kaderbrief 2016 tot 24 juli naar: kaderbrief2016-bb@uva.nl
website loading