Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De UvA-docenten Piet Gerbrandy en Lucinda Dirven en hun VU-collega’s Mieke Koenen en Emilie van Opstall hebben de Lofprijs der Nederlandse taal 2014 van de Stichting Nederlands gewonnen. De vier docenten, die gezamenlijk werken binnen het UvA-VU-samenwerkingsverband rond Oudheidstudies (Acasa), krijgen de prijs voor hun strijd voor de Nederlandse taal binnen hun opleiding, de geesteswetenschappen en het hoger onderwijs.

De vier docenten schreven daartoe onder meer het manifest ‘Engelstalig onderwijs binnen Acasa? Een manifest tot behoud van het Nederlands’, waarin zij stellen dat de verengelsing van hun opleidingen een funeste ontwikkeling is. Het viertal pleit voor meer aandacht voor academisch Engels, permanente ondersteuning in de Engelse taal voor docenten, een volledig Nederlandstalige bachelor en het enkel in het Nederlands aanbieden van van taalverwervingsmodules.

Naar aanleiding van het manifest organiseerde Acasa in januari een debat over de (on)wenselijkheid van Engelstalig hoger onderwijs binnen Acasa. Daarin werd met name de unieke positie van de Geesteswetenschappen binnen het debat over de academische voertaal benadrukt.

Piet Gerbrandy Piet GerbrandyTaalrots-in-de-branding
De Lofprijs is een initiatief van de Stichting Nederlands waarmee zij ‘de grootste taalrots-in-de-branding van het Nederlands’ wil eren. Vorig jaar ging de prijs naar het Amsterdamse college van burgemeester & wethouders voor hun versimpeling van ambtelijke brieven aan de burger. De prijs wordt morgenavond uitgereikt in Akhnaton in Amsterdam.

Eerder dit jaar schreef Folia een artikel over de toenemende verengelsing van het Nederlandse hoger onderwijs. Lees hier ‘Wie krijgt er nog college in zijn moerstaal?’.