Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Het Amstelgebouw, Singelgrachtgebouw en Boerhaavegebouw gaan respectievelijk het Koetsier-Montaignehuis, het Benno Premselahuis en het Muller-Lulofshuis heten. Het Wibautgebouw en Mauritsgebouw werden eerder dit jaar al omgedoopt tot Wibauthuis en Theo Thijssenhuis.

Om Amsterdam en zijn verleden te eren krijgen de gebouwen die samen de Amstelcampus vormen andere namen. Alle naamgevers hebben te maken met het gebouw of de stad.

Het Koetsier-Motaignehuis is een samenvoeging van Mr. Koetsier en Charles Montaigne, de twee grondleggers van de mode-opleidingen waaruit later het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) uit is voortgekomen. Charles Montaigne was in 1953 naamgever van de Modeacademie. Hendrik Koetsier probeerde in de Tweede Wereldoorlog de confectie-industrie draaiende te houden, na de oorlog werd de Hogere Technische School voor de Confectie naar hem vernoemd. In 1992 gingen de twee instellingen samen.

Het Singelgrachtgebouw luistert voortaan naar de naam Benno Premselahuis. Premsela geldt als voorvechter van de Nederlandse homo-emancipatie. De vormgever en architect was in de jaren zestig een van de eerste Nederlanders die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Daarnaast speelde hij een belangrijke rol in de Nederlandse kunstwereld na de Tweede Wereldoorlog.

Het nog te bouwen Boerhaavegebouw, nabij de Tweede Boerhaavestraat, wordt vernoemd naar Marie Geertruide Muller-Lulofs. Lulofs was een voorvechter van de sociale kwestie en oprichtster van de eerste school voor maatschappelijk werk. Uit die school ontwikkelden zich de sociale academies, onder meer De Karthuizer in Amsterdam. In dit gebouw zullen vanaf 2013 de opleidingen van het Domein Maatschappij & Recht worden ondergebracht.