Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Vanaf komend studiejaar moet het Amstelcampuscafé FEST de ontmoetingsplek voor studenten en buurtbewoners zijn. Dat zegt uitbater Martijn Witlam. 'We willen open zijn van vroeg tot laat. Er komen veel activiteiten en het bier moet onder de 2 euro blijven.'

Poespas
Hamburgers, simpele broodjes en bier en koffie aan een schappelijke prijs. Dat is het idee achter Fest van Martijn Witlam en Martijn Peters. De uitbaters van respectievelijk restaurant Noordwest en café Winkel 43, en café Schinkelhaven en Lab 111, willen er echt een toegankelijke plek van maken voor studenten. En daar hoort niet te veel poespas bij. 's Ochtends kom je er voor een ontbijtje, 's middags eet je er een simpel broodje en 's avonds eet je er burgers, kleine pizza's of salades. En je drinkt er koffie en bier natuurlijk. 'Bij Crea betaal je 2,25 euro voor een biertje. Dat vind ik best prijzig. Wij willen het liefst onder de 2 euro blijven, of gewoon 2 euro,' aldus Witlam.

Overdag moet Fest vooral een ontmoetingsplek zijn. 'Een van onze voorbeelden is Roest. Het moet gewoon ongedwongen. Je moet er kunnen hangen of kunnen studeren. Je moet er kunnen afspreken met je werkgroep, maar natuurlijk ook kunnen ontspannen. We willen daarom kijken of we verschillende hoekjes kunnen creëren.' De functies lopen in elkaar over, stelt Witlam, want 's avonds kom je er voor een biertje. 'Je gaat hier 's avonds niet zitten studeren natuurlijk.' Daarmee lijkt Witlam goed te hebben opgelet wat studenten willen.

Martijn Peters en Martijn Witlam | Foto: HvA Martijn Peters en Martijn Witlam | Foto: HvA

Samen met studenten
Om echt een ontmoetingsplek te worden, wil Witlam actief de samenwerking met studenten zoeken. Zo is er via HvA-omgevingsmanager Anne van den Eijnden contact met Asva Studentenunie, en gaat er contact gezocht worden met studieverenigingen. 'We willen graag samenwerken met studentenverenigingen. We willen bijvoorbeeld heel graag pubquizzen, debatten en flipperkampioenschappen organiseren, maar neem nu een debat, dat kunnen studenten beter opzetten dan wij. Wij willen studenten een podium bieden.

Asva was samen met Studio/K een van de concurrenten in de strijd om de gunning van het Amstelcampuscafé. Asva-vicevoorzitter Hanne Spelt pleitte in oktober dat het nieuwe Amstelcampuscafé nadrukkelijk geen winstoogmerk moest krijgen. ‘Studenten zitten niet te wachten op koffie van vier euro,' zei ze toen. Asva-voorzitter Noeri van den Berg heeft goede hoop dat het nieuwe café een leuke plek wordt. 'Het is goed dat ze de student echt centraal zetten. We gaan binnenkort met ze om tafel. We horen graag wat ze van studenten verwachten en wat ze willen doen.'

Na de zomer
Ook Van den Eijnden is erg tevreden met de gunning. 'Wij zijn superblij. Het is een ervaren, leuke partij die wil samenwerken met studenten.' Ze hoopt dan ook dat de plannen snel werkelijkheid worden. 'Het is nu casco opgeleverd, dus het is helemaal kaal. Ze gaan nu aan de slag met de inrichting.' Van den Eijnden hoopt dat het nieuwe Amstelcampuscafé na de zomer opengaat. '28 mei wordt het Wibauthof officieel geopend. Dat halen ze helaas niet, en daarna begint de vakantie. In de zomer kunnen buurtbewoners dus kennismaken met het nieuwe café. In de Intreeweek en tijdens Kersvers wil het café actief zichtbaar zijn. En als in september 8000 nieuwe studenten beginnen in het nieuwe Wibauthuis, moet het er heel gezellig worden,' aldus Van den Eijnden.