Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Van de elf actievoerders die zaterdag bij de ontruiming van het Maagdenhuis zijn opgepakt, zitten er nog zes vast. Vijf zijn gisteravond vrijgelaten. Dat meldt de politie vandaag. Allen zitten nog vast omdat ze weigeren hun naam te geven.

Volgens bronnen rond De Nieuwe Universiteit zijn de zes inmiddels overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. De politie ontkent dit. Wel zitten de zes volgens de politie op dit moment in zogenaamd 'verlengd oponthoud'. Later kan alsnog de vreemdelingenpolitie worden ingeschakeld.

Daartoe gaat men in principe slechts over als er twijfel bestaat over de verblijfsvergunning van arrestanten. Ook als mensen weigeren zich te identificeren kan de vreemdelingenpolitie worden ingeschakeld, hoewel er volgens de wet eigenlijk een gegrond vermoeden moet zijn dat iemand onrechtmatig in Nederland verblijft.

Volgens woordvoerder van actiegroep Humanities Rally Jarmo Berkhout gaat het om zes Nederlandse UvA-studenten. Volgens hem worden zij vandaag overgebracht naar het speciaal detentiecomplex van de vreemdelingenpolitie in Amsterdam-West. Ook dat wil de politie niet bevestigen.