Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De bezetters van het Maagdenhuis verlaten op maandag 13 april het Maagdenhuis. De Nieuwe Universiteit (DNU) zet de strijd naar eigen zeggen vanaf maandag buiten het Maagdenhuis voort.

Na het mislukken van een eerder akkoord sommeerde het bestuur van de UvA de bezetters gisteren vóór 18.00 uur te vertrekken. Dit ultimatum werd echter genegeerd. 'Ondanks het stuklopen van de onderhandelingen blijft DNU bij haar besluit om na het Festival der Wetenschappen te vertrekken,' aldus de bezetters.

Woensdag vond naar aanleiding van de persconferentie van DNU een 'informeel' overleg plaats tussen het CvB, DNU, Rethink UvA, Humanities Rally, Asva en de COR en CSR. Daarin werd door alle partijen bevestigd dat het inhoudelijke traject - waaronder het tienpuntenplan en de onafhankelijke commissies - doorgaat, ongeacht het al dan niet vertrekken van de bezetters. Hoewel de bezetters gisterochtend tijdens een persconferentie nog uiterst kritisch waren, erkennen zij nu dat er 'veel bereikt is' met de bezetting. 'Zo is er met het oprichten van de commissies eindelijk zicht op financiële transparantie en democratisering en decentralisering van de UvA,' aldus DNU in een persbericht.

DNU blijft kritisch over de houding van het CvB van de UvA: 'De toe-eigening heeft veel los gemaakt in de samenleving, maar aan de regenteske houding van het universiteitsbestuur heeft het weinig kunnen veranderen. Afgelopen week saboteerde het bestuur onderhandelingen door wederom te dreigen met juridische stappen.' De actiegroep kondigt dan ook aan zich 'met andere middelen onverminderd te blijven inzetten voor de inwilliging van de eisen'.

UPDATE: Hoewel het CvB blij is met het statement van DNU, blijft volgens woordvoerder Yasha Lange onduidelijk of alle bezetters ook daadwerkelijk het Maagdenhuis zullen verlaten. 'Wij weten niet zeker wie er nu spreekt, of dit voor iedereen geldt en wie er precies in het Maagdenhuis verblijven,' meldt de UvA op haar website. Daarom spant de UvA alsnog een kort geding aan tegen de bezetters. 'Om eventuele achterblijvers uit het Maagdenhuis te laten verwijderen hebben we een vonnis nodig van de rechter,' aldus Lange.

Volgens de woordvoerder is het doel van de juridische procedure niet om individuele bezetters aansprakelijk te stellen. 'Als je een kort geding aanspant, moet je daarbij namen noemen van mensen van wie je weet dat ze in het Maagdenhuis zitten. Als die personen al weg zijn ten tijde van een ontruiming is dat alleen maar mooi.'