Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
In de nacht van maandag op dinsdag zijn de deuren van de leden van het CvB van de UvA opengebroken. De kamers van collegevoorzitter Louise Gunning en rector Dymph van den Boom zijn met geweld opengemaakt en zijn zwaar beschadigd. Volgens Peter Wurtz, hoofd van de veiligheid van de universiteit, is hiermee 'een grens overschreden'. De bezetters van het Maagdenhuis geven bij monde van woordvoerster Leonie aan dat zij hier 'niet blij mee zijn'. Naast de bestuurskamers zijn ook kamers van het secretariaat geforceerd. Een paar bezetters zeggen te weten wie de persoon is die de kamers heeft opengebroken, maar willen niet zeggen wie het is. Het gaat waarschijnlijk om iemand die niet direct met de protestactie te maken heeft.

Wurtz liep vanochtend met een aantal collega's van de facilitaire dienst een controleronde door het Maagdenhuis en werd verrast door de opengebroken deuren. Daarop besloot hij de hele verdieping te controleren, waardoor hij ook langs een groep slapende bezetters moest. De bezetters werden daardoor wakker en begonnen vragen te stellen over de reden van het bezoek van Wurtz. In de tussentijd had de facilitaire dienst opdracht gekregen om de toegangsdeur tot de derde verdieping te blokkeren met schroeven.

Bezetters houden Peter Wurtz en zijn collega's tegen Bezetters houden Peter Wurtz en zijn collega's tegen

Dat laatste viel niet in goede aarde bij de bezetters, die Wurtz ervan beschuldigden hen 'op te sluiten'. Volgens een van de bezetters is de bewuste deur één van de branduitgangen. Wurtz zou volgens hem zorgen voor een onveilige situatie. Toen Wurtz en zijn collega's het pand wilden verlaten, hielden twee bezetters hen tegen om een gesprek aan te gaan over de zojuist afgesloten deur. Wurtz wilde echter niet in gesprek en duwde een van de bezetters van zich af. 'Als hier nu brand uitbreekt, zitten wij hier opgesloten,' riep een bezetter richting Wurtz. Een van de facilitaire medewerkers reageerde met: 'Dat mag ik hopen ja'.

'Niet wat De Nieuwe Universiteit wil'
Leonie zegt namens De Nieuwe Universiteit erg boos te zijn op Wurtz, die volgens haar 'constant de gemaakte afspraken niet nakomt'. 'Hij sluit steeds deuren af, waarvan wij hebben afgesproken dat ze open zouden blijven.' Dat een actievoerder in het Maagdenhuis vervolgens deuren heeft opengebroken die nooit open hadden gemogen is volgens Leonie 'niet wat De Nieuwe Universiteit wil'. Om dit te voorkomen stelde de bezetters kort na de bezetting een veiligheidsteam in. Leonie erkent echter dat het team weinig effectief is. 'Doordat de deur van het Maagdenhuis open is, wordt het erg moeilijk om alles wat hier gebeurt te controleren,' aldus de woordvoerster.

Vanavond zal volgens Leonie in de general assembly besproken moeten worden wat De Nieuwe Universiteit gaat doen om dit soort ongeregeldheden te voorkomen. Wel benadrukt ze dat afspraken over welke deuren open en dicht moeten zijn 'door beide partijen nageleefd moeten worden'. Wurtz zou volgens de bezetters 'elke dag langskomen om [de bezetters, red.] te treiteren door deuren te sluiten, warm water af te sluiten en de elektriciteit uit te zetten'. In reactie daarop vond een andere bezetter dat het 'maar om een paar deuren' gaat.

UPDATE: Het CvB laat weten dat het openbreken van de deuren 'bevestigt dat het nodig is om afspraken te maken over het beheer en de toegankelijkheid van het gebouw'. De deur die vanochtend werd afgesloten door Peter Wurtz zou volgens woordvoerder Yasha Lange 'vanaf het begin van de bezetting' gesloten zijn. Bovendien was de toegang tot de derde verdieping volgens Lange vanaf de andere zijde ook afgesloten met een schuifportaal. Daarmee zou er dus vanochtend niets veranderd zijn aan de brandveiligheid op die verdieping. De UvA zegt niet of het aangifte doet van de vernieling van de deuren. Ook is het vooralsnog niet duidelijk of de politie sporenonderzoek komt doen. De Nieuwe Universiteit meldt inmiddels dat ze het voorval 'tot op de bodem gaan uitzoeken'.

Bekijk hieronder een fotoserie van de opengebroken kamers in het Maagdenhuis.

De deur van de kamer van Louise Gunning is zwaar beschadigd, waarschijnlijk door het openbreken met een koevoet. De deur van de kamer van Louise Gunning is zwaar beschadigd, waarschijnlijk door het openbreken met een koevoet.

De kamer van vice-voorzitter Hans Amman is dicht, maar vertoont wel braaksporen. De kamer van vice-voorzitter Hans Amman is dicht, maar vertoont wel braaksporen op de metalen plaat met de deurknop.

Ook de kamer van rector magnificus Dymph van den Boom is open. Ook de kamer van rector magnificus Dymph van den Boom is open.

deuren opengebroken-2