Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

‘We laten ons niet braaf meesleuren in de zoveelste nietszeggende debatreeks’

Clara van de Wiel,
9 maart 2015 - 18:59
Geheel spontaan was het niet, de interventie van de docenten van Rethink UvA vanmiddag tijdens de dialoog met het CvB. Politicologiestudent Sarah van Ierlant kreeg zoals afgesproken de leiding van het alternatieve debat in handen.

Regie
Erg leuk zal hij het wel niet gevonden hebben, vreest Van Ierlant. Want eigenlijk zou directeur van DeBalie Yoeri Albrecht het gesprek met het CvB in Crea vanmiddag leiden. Dat ging even anders. Al na een paar minuten schoven de aanwezigen hun stoelen aan de kant om massaal op de grond plaats te nemen. Sein daarvoor was Junkie XL’s ‘A little less conversation’, dat uit de telefoon van een van de docenten schalde. Van Ierlant nam vervolgens de regie over, waarop Albrecht de zaal verliet.

‘Er zijn al zoveel van dit soort gesprekken met het CvB geweest,’ legt Van Ierlant uit. ‘En dat gaat altijd alleen op hun voorwaarden. Dan krijg je volledig voorgekookte gesprekken en antwoorden. Daarom wilden we het deze keer anders aanpakken. Ook de vertrouwenscrisis met het CvB moet besproken kunnen worden.’ Omdat ze eerder in het Maagdenhuis succesvol een debat voorzat, werd Van Ierlant gevraagd de alternatieve dialoog te leiden.

Crisismanagement
Een uitdaging was het wel, lacht Van Ierlant. ‘Vooral om mensen niet in hun gewone modus te laten vervallen, waarin ze constant vragen blijven stellen aan het CvB waarop toch geen antwoord komt. Dit keer wilden we echt ideeën horen.’ Of ze daarin geslaagd is durft ze niet te zeggen. ‘Maar we hebben nu wel een signaal afgegeven dat we ons niet braaf laten meesleuren in de zoveelste nietszeggende debatreeks.’ Dat namens het college alleen rector magnificus Dymph van den Boom bij het gesprek aanwezig was, vond Van Ierlant jammer. ‘Als ze met z’n drieën of vieren waren gekomen hadden ze pas echt een signaal afgegeven dat dit prioriteit heeft.’

Eerder stond Van Ierlant overigens ook al in de schijnwerpers, toen ze de avond van de Maagdenhuisbezetting op AT5 live minutenlang haar telefoonnummer omhoog hield om contact te zoeken met burgemeester. De stortvloed aan sms'jes van onbekende Amsterdammers die ze toen ontving zal ze zich nog lang herinneren.

Of ze volgende week weer als gespreksleider inspringt weet Van Ierlant nog niet. Ook over hoe de huidige crisis tussen studenten, docenten en het bestuur kan worden opgelost kan ze alleen speculeren. ‘Maar het CvB moet in elk geval ophouden met het alleen managen van deze crisis. Ze moeten nu echt een serieuze poging doen aan de eisen tegemoet te komen. Alleen dan kan het vertrouwen herwonnen worden.’