Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Een muur in HvA-locatie Studio HvA hangt vol met post-its, groepen studenten voeren discussies. Terwijl de notenkrakersuite van Tsjaikovski door een student op basklarinet wordt gespeeld, worden er ideeën gespuid. Dit is The Grit Project, waar studenten van verschillende studies binnen 48 uur een concreet probleem op moeten lossen, zoals de vraag hoe Amsterdam beter geprofileerd kan worden als stad van start-ups.

Creativiteit staat centraal, tijdens dit initiatief van het Amsterdam Centre for Enterpreneurship (ACE), vandaar dat ook studenten van de Gerrit Rietveld Academie meedoen. Die creativiteit is ook wel nodig, want binnen 48 uur bedenken hoe Ernst & Young kan gebruik kan maken van de buurt waarin het bedrijf gevestigd is is niet makkelijk. 'Je leert in een soort hogedrukpan werken. Je beseft dan juist hoe belangrijk samenwerking is tussen mensen van verschillende achtergronden. Die hebben allemaal toch een net iets andere kijk op de wereld,' vertelt een deelnemende VU-student.

Het uiteindelijke doel van The Grit Project is om studenten kennis te laten maken met ondernemerschap en het creatief oplossen van een probleem, vertelt organisator Helen Couwenberg. 'Vijf bedrijven en instellingen hebben een concreet probleem aangedragen. Zes groepen studenten, die elkaar voor dit project nog niet kenden, moeten dit probleem oplossen. Studenten leren wat het is om onder tijdsdruk iets te laten slagen en bouwen hiermee bovendien een goed netwerk op. Ze krijgen er dan behalve deze ervaring ook niets voor: geen studiepunten of iets dergelijks. Desalniettemin waren er ook dit jaar weer meer aanmeldingen dan plekken.'

Aan het einde van de 48 uur presenteerden de groepen hun project aan een jury en aan de bedrijven zelf. Winnaar was de groep die zich bezig hield met de profilering van Amsterdam als stad van start-ups, die het idee had grote pijlen met gratis WiFi neer te zetten op plekken die in de geschiedenis van Amsterdam belangrijk zijn geweest. Geïnteresseerden komen zo op websites die iets over de plek vertellen.

Afgelopen weekend werd The Grit Project voor de derde keer georganiseerd door ACE, in samenwerking met verschillende Amsterdamse hogere onderwijsinstellingen. Onder andere de UvA en HvA waren bij het project betrokken.