Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
HvA-medewerkers gaan de komende maanden een screeningsinstrument ontwikkelen om laaggeletterdheid in ziekenhuizen en zorginstellingen sneller op te sporen. Het doel hiervan is de betreffende patiënten extra ondersteuning te bieden en te voorkomen dat er medicatiefouten ontstaan.

Samir Achbab leidt het project vanuit het lectoraat Management van de Cultuurverandering. 'Laaggeletterdheid zorgt voor meer dan honderd miljoen euro aan extra zorgkosten. Wij willen daarom een screening ontwikkelen waardoor binnen drie minuten in de wachtkamer kan worden vastgesteld of iemand laaggeletterd is. Met de huidige middelen duurt dit een uur, zodat ziekenhuizen er geen tijd voor hebben,' aldus Achbab.

Er kan veel mis gaan bij laaggeletterdheid in de zorg. Achbab: ‘Mensen die laaggeletterd zijn, gaan vaker naar de huisarts en het ziekenhuis. Het blijkt namelijk dat deze mensen vaker verkeerde gezondheidskeuzen maken, bijvoorbeeld omdat zij hun medicijnen verkeerd gebruiken. Ook kunnen zij zich minder goed informeren over ziektes, gedrag en gezondheid.'

De prikkel voor het ontwikkelen van de screening kwam vanuit de overeenkomst 'Alles is Gezondheid', een initiatief vanuit de overheid dat op dit onderwerp samen met zeventien andere organisaties werd ondertekend.

Studenten bestuurskunde gaan het screeningsinstrument testen, waarna het in juni beschikbaar moet komen.

 
Lees meer over