Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Amsterdam bouwt duizenden studentenwoningen

Het Parool,
19 november 2014 - 15:16
Amsterdam wil achtduizend goedkope studentenwoningen realiseren. Hard nodig in een stad waar je na anderhalf jaar zoeken eindigt op zestien vierkante meter voor vijfhonderd euro per maand.

Verschillende oproepen op sociale media, je aanmelden bij allerlei websites en Facebookgroepen, vrienden inschakelen, je Facebooknaam veranderen in 'Zoekt kamer in Amsterdam' - je kunt het zo gek niet verzinnen of het is al een keer gedaan om een eigen kamer te vinden. Een meisje uit Utrecht zette zelfs een filmpje van zichzelf op YouTube waarin ze haar woningwensen bezong. Een kamertekort van negenduizend stuks raakt kennelijk aan de creativiteit van studenten.

Het Amsterdamse stadsbestuur heeft gisteren tot maatregelen besloten: in de komende vier jaar worden achtduizend goedkope studentenwoningen gebouwd. Ambitieus, maar noodzakelijk.

Ruimte is er wel, maar een probleem is de prijs. Door de druk op de markt stegen de prijzen: kamers van rond de vijftien vierkante meter worden verhuurd voor vijfhonderd tot zeshonderd euro. Ook de prijzen van nieuwbouw bleef stijgen. Een problematische ontwikkeling in een stad waar zestig procent van de studenten jonger is dan 23 en daardoor bij deze prijzen niet in aanmerking komt voor huursubsidie.

Ze zijn er wel, de goedkope woningen, maar in beperkte aantallen. Denk aan Uilenstede in Amstelveen, de studentenwoningen in de Weesperstraat en de studentenflats aan de Rode Kruislaan in Diemen.

De huur in Uilenstede is rond de 350 euro, waardoor ook jonge studenten in aanmerking komen voor huursubsidie. Maar je komt er niet zomaar in, vaak moeten studenten hospiteren en aan allerlei voorwaarden voldoen. Rowan Podzimek (21) woont in Uilenstede: "Soms komen er wel tien tot vijftien mensen hospiteren. Ik heb me opgegeven via de website van studentenhuisvester Duwo en toen ging ik hospiteren. Je moet van buiten Amsterdam komen of aan de VU studeren, dus het is niet voor iedereen toegankelijk."

Noeri van den Berg, voorzitter van de Asva Studentenunie, is positief over het plan van de gemeente en de nadruk op betaalbaarheid. "Wij hebben eerder ook al gezegd dat betaalbaarheid voorop moet staan en niet te duur gebouwd moet worden, maar dat er echte studentenkamers moeten komen. Geen dure hotelkamers waar je zo uit kunt worden gegooid." Van den Berg denkt dat aanpassen van bestaande gebouwen, bijvoorbeeld kantoren, de kosten kan drukken.

Joris Willemse (22) woont na anderhalf jaar zoeken in Noord. Voor zestien vierkante meter betaalt hij vijfhonderd euro. "Het is niet geweldig, maar ik heb geen andere keus. Mijn ouders wonen buiten de stad en heen en weer reizen is een hoop gedoe."

Of de maatregelen de druk van de ketel halen en studenten weer zonder allerlei creatieve oplossingen een huis vinden, is nog de vraag: als de studentenaantallen blijven groeien zal het tekort blijven. Maar wanneer het leenstelsel ingevoerd wordt, zou dat kunnen betekenen dat studenten langer thuis blijven wonen om kosten te besparen, en dat kan het tekort drukken. Dus misschien geen zingende studentes meer.

(Tekst: Sophie van Oostvoorn)