Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
'Ons probleem is vooral dat we een aantal leden hebben die nog minderjarig zijn en niet mee kunnen met onze kroegentocht; hebben jullie daar een oplossing voor?' In een bomvolle en snikhete zaal in Crea vond dinsdag het periodieke Studieverenigingenoverleg (SVO) van studentenunie Asva plaats. Met een biertje of wijntje in de hand wisselen daar afgevaardigden van studieverenigingen tips en oplossingen uit. Bovenstaande vraag is daar een van. 'Het beste kun je aparte bandjes maken voor studenten die minderjarig zijn,' heeft een andere vereniging als oplossing.

Een SVO vindt globaal eens in de zes weken plaats, vertelt Asva-voorzitter Noeri van den Berg. 'Het is een heel waardevol overleg waar de verenigingen met elkaar in contact komen en netwerken, maar ook een gezellige tijd hebben.' Afgelopen dinsdag stond het SVO in het teken van de HvA en het gebrek aan interesse voor de medezeggenschap daar. Dus: opleidingscommissies, leden van de domeinraden en van de centrale medezeggenschapsraad worden opgetrommeld en oplossingen en problemen vliegen in het rond.

Alhoewel: het probleem bij de HvA blijkt na een uur vergaderen toch groter dan gedacht. Studieverenigingen en medezeggenschap blijken geen duidelijke afgebakende functie te hebben en langs elkaar heen te werken. Commissies en domeinraden kampen met een structureel tekort aan studenten die zich kandidaat willen stellen. Hoe komt dat? Volgens een studievereniging 'omdat de leden van de medezeggenschapsraden niet uit hun ivoren toren willen komen en bij niemand bekend zijn.' Zo gaat het nog even door, maar de consensus is uiteindelijk dat samenwerking centraler moet staan.

Ondanks de soms pittige discussies staan de verenigingen en medezeggenschapsleden na afloop gebroederlijk te borrelen. Die samenwerking lijkt inderdaad dichterbij gekomen te zijn. 'Het is zo waardevol, zo'n avond. Je leert echt onwijs veel van elkaar,' zo meent een bestuur. 'Het is bovendien een leuke gelegenheid om nummers te scoren. Voor professionele doeleinden natuurlijk.'