‘Ik had niet verwacht dat steden die zo dichtbij elkaar liggen, toch zo veel kunnen verschillen,’ vertelt Annemarie Sagnier, student International Business Management Studies. De HvA-student is een van de sprekers bij de kick-off van de projecten waaraan de studenten van de minor City Marketing in Europe deelnemen. HvA-studenten werken daarbij samen met Franse en Spaanse studenten aan oplossingen voor stedelijke vraagstukken.

De woorden van Annemarie zijn tekenend voor het internationale educatieprogramma dat georganiseerd wordt door International Virtual Consulting Firm (IVCF), een samenwerking van instituties in Amsterdam, Parijs en Barcelona. De overeenkomsten en verschillen tussen de steden vormen een basis voor het project: de studenten wisselen hier kennis over uit en leren van elkaar. Veertig HvA-studenten van verschillende studies, veertig studenten van de School van Internationale Handel en Marketing in Parijs (ECGCI) en veertig studenten van de Ramon Llull Universiteit in Barcelona werken de komende negen weken in groepjes van twaalf, vier van elke school, aan een gezamenlijk eindproduct voor een stadscase. Dit gebeurt vooral online, via Skype en Google Drive.

Ze kunnen kiezen uit Amsterdam Zuidoost of het Barcelona El Prat Airport. Voor Amsterdam Zuidoost moeten de studenten een manier vinden om het imago van de buurt te verbeteren. Voor het vliegveld moeten de studenten een plan opstellen waarbij het vliegveld aantrekkelijker wordt voor bezoekers, door het levendiger te maken en meer te betrekken bij de stad.

De studenten uit Parijs zijn voor de kick-off drie dagen op bezoek in Amsterdam. De studenten uit Barcelona kunnen er niet bij zijn en volgen de ontwikkelingen met behulp van Skype. De buitenlandse studenten worden rondgeleid in Amsterdam; een bezoek aan Zuidoost is onmisbaar in het programma. De studenten komen in november wederom samen in Barcelona en in december in Parijs. Daar zullen zij in korte tijd de steden leren kennen, om die kennis mee te nemen naar de eindpresentaties. Die zullen plaatsvinden in Parijs.

Gezellig
De studenten blijken het goed met elkaar te kunnen vinden. ‘Vannacht zijn we uit geweest met een stel Franse studenten in café De Gieter,’ vertelt Pim van Vliet (student Aviation Logistics). ‘Maar we hebben niet zo veel gedronken hoor.’ De Franse Jimmy Valette (student International Trade) kan dat beamen. ‘Ik ben hier om te leren, maar het is ook erg gezellig,’ vertelt hij. ‘Vanavond gaan we zeker weer de stad in.’
Lees meer over