Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Universiteiten besteden te veel aandacht aan onderzoek en het behalen van rendementsdoelstellingen, waardoor de onderwijskwaliteit onder druk kan komen te staan. Dat zegt Anne Flierman, voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO), naar aanleiding van halfjaarrapportage die de NVAO vanochtend publiceerde. Daaruit blijkt dat zij in het eerste half jaar van 2014 even veel opleidingen tot een herstelperiode dwong als in heel 2013. 28 universitaire studies en vier hbo-opleidingen waren dit voorjaar onder de maat. Dat is grofweg één op de tien gekeurde opleidingen, tegenover één op zestien in 2013.

Flierman stelt: ‘Het Nederlandse wetenschappelijk onderzoek is heel goed, maar ook het wetenschappelijk onderwijs moet over de volle breedte op topniveau blijven. Studenten, die straks veel in hun studie moeten investeren, mogen dat ook van hun universiteit verwachten.’

Overigens signaleert de NVAO niet enkel kommer en kwel aan ’s lands universiteiten. Steeds meer opleidingen ontvangen de nieuwe keurmerke ‘goed’ of ‘excellent’.