De Hogeschool van Amsterdam heeft op dit moment geen specifiek beleid dat gericht is op de eventuele radicalisering van studenten, zo heeft zij laten weten. Zij worden behandeld binnen de bestaande kaders voor studenten met problemen. Dat in tegenstelling tot de Hogeschool InHolland die deze week aankondigde haar medewerkers te gaan trainen op het signaleren van radicalisering onder islamitische studenten.
Doelstelling van die cursus is dat docenten en andere InHolland-medewerkers sneller gevaarlijke radicalisering kunnen signaleren. Daarnaast worden ze op de hoogte gesteld van mogelijke maatregelen die genomen kunnen worden. Dat beleid komt er na gesprekken met de gemeente Den Haag, ROC Mondriaan en een vijftal hogescholen uit de Randstad. De HvA schoof eveneens aan bij die gesprekken.
'Gepaste maatregelen'
In tegenstelling tot de InHolland ziet de HvA voorlopig geen heil in specifieke radicaliseringscursussen of extra maatregelen tegen radicaliserende studenten. HvA-woordvoerder Meike Verhagen laat weten dat de HvA zorgvuldig omgaat met de veiligheid van studenten en medewerkers. ‘Daarbij hoort dat studiebegeleiders en docenten het gedrag en daarmee ook het welzijn van onze studenten monitoren. Wanneer zorgen ontstaan over een student volgen er gepaste maatregelen. In de eerste plaats door directe begeleiders, maar zo nodig kan ook een beroep worden gedaan op specialisten.’
Deze zomer werd bekend dat een aantal Nederlandse studenten naar Syrië was vertrokken om daar te vechten tegen het regime van president Assad. Of zij nog in leven zijn en of zij deel uitmaken van de Islamitische Staat (IS) die inmiddels grote delen van Syrië en Irak in handen heeft, is niet duidelijk.