Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Deze week in Folia maakt kennis een portret van Lenno Munnikes: vroeger kok, tegenwoordig opleidingsmanager voeding en diëtetiek aan de HvA. ‘Lenno is creatief, met oog voor detail en styling’

Over Lenno Munnikes zijn de meningen verdeeld: de een vindt hem een echte ondernemer, de ander juist niet. In de eerste categorie valt zijn oud-collega en goede vriend Stan Wouters, met wie Munnikes samenwerkte op het Nova Collega in Haarlem. ‘Van zijn ondernemerschap hebben wij op onze school veel profijt gehad. Omdat hij praktische kennis heeft van zijn vakgebied – dat was bij ons horeca en facilitaire dienstverlening – weet hij waarover hij praat. Hij weet hoe die wereld in elkaar zit en weet daarom ook hoe de dingen beter kunnen. Hij is gedreven en gaat echt voor zijn zaak. Daarom vind ik hem echt een ondernemer. Niet genoegen nemen met hoe het misschien toevallig is, maar initiatief tonen om dingen beter te willen doen.’

Lenno Munnikes (Velsen, 1976) is opleidingsmanager voeding en diëtetiek bij het Domein Bewegen, Sport en Voeding (DBSV) van de HvA. Hij deed een bachelor economische en sociale geschiedenis en een master sociologie/Asian studies, allemaal aan de UvA. Munnikes – getrouwd, twee kinderen – is van huis uit kok, waarvoor hij een opleiding volgde aan het Nova College in Haarlem; een school waaraan hij ook enige tijd als docent was verbonden. Via een propedeuse aan de HvA, waar hij een jaartje de lerarenopleiding tot geschiedenisdocent volgde, belandde hij op de UvA. Nu is hij opleidingsmanager, maar wie denkt dat Munnikes al uitgestudeerd is heeft het mis: hij heeft de afgelopen jaren een grote hoeveelheid cursussen, seminars en workshops gevolgd, die allemaal te maken hebben met management, coaching en teamvorming.

Samen met Eke Mariën schreef hij Boerenjongenskookboek. Eerlijke gerechten van het land. De twee hadden ook enige tijd een eetwinkel. Munnikes is zijn oude vak nog niet vergeten: hij doet, naast zijn baan als opleidingsmanager, ook aan receptenontwikkeling en styling voor allerlei bladen.

‘Lenno en ik kwamen elkaar tegen in De Rode Hoed, waar we beide freelance cateraar waren,’ zegt Eke Mariën. ‘We raakten aan de praat en hadden al snel een klik, die ertoe leidde dat we samen een boek schreven en een eetwinkel begonnen.’ Mariën zegt dat Munnikes heel goed is in ‘het neerzetten en bijhouden’ van een concept of activiteit. ‘Lenno is heel precies en gedetailleerd. Hij werkt efficiënt en kan goed zijn tijd inplannen. Hij heeft oog voor detail en voor styling, en is heel creatief. Wij kookten altijd met producten van de Nederlandse grond: dan moet je wel creatief zijn – zeker in de winter, wanneer de keus niet zo groot is.’

Munnikes hield het ondernemerschap na enige tijd voor gezien, en dat verbaast Mariën niet. ‘Een ondernemer wil steeds nieuwe ideeën bedenken om daarmee weer een stap verder te komen, Lenno wil binnen bepaalde kaders werken en sturing geven aan een team of afdeling. Ik denk dat hij daarom nu op een heel goede plek zit op de hogeschool, temeer daar hij nog steeds bij eten en voeding betrokken is.’

Gevraagd naar Munnikes’ kwaliteiten, zegt Jacomine Ravensbergen, voorzitter van DBSV: ‘Lenno kijkt heel breed en is heel transparant. Dat maakt hem leuk en heel geschikt voor wat hij doet. Lenno is wars van uitspraken als “Dit of dat doen we hier nu eenmaal al jaren en daarom is het goed” of “Dit of dat hebben we nu eenmaal ooit afgesproken, dus gaan we ermee door”. Daar moet Lenno niets van hebben. Hij wil door argumenten overtuigd worden.’ Die stijl heeft er volgens Ravensbergen voor gezorgd dat er een frisse wind door de opleiding waait. ‘Mensen hebben er zin in. Bij vacatures binnen de opleiding wordt er flink gesolliciteerd.’

Als opleidingsmanager is Munnikes natuurlijk hartstikke druk en dan is het leuk om af en toe even lekker te kunnen ontspannen. Vaak gaat hij dan even een hapje eten met Stan Wouters. ‘Dan gaat het echt niet om het eten hoor, maar om bijpraten,’ zegt Wouters. Zoals het echte vrienden betaamt praten ze dan ook over gedeelde passies. ‘We doen beide aan vechtsporten,’ zegt Stan. ‘Ik doe aan kickboksen, Lenno aan karate. Dat doen we om ons hoofd leeg te maken. Al moet je wel geconcentreerd zijn en je hoofd er goed bijhouden, want een momentje niet opgelet is gelijk klappen krijgen.’

Op 18 juni zendt Folia Radio een interview uit met Lenno Munnikes. Aan de orde zullen komen restaurantkritiek, management en koken op de HvA en ondernemen. Te beluisteren via AmsterdamFM, in de ether op 106.8 en op de kabel op 103.3, tussen 16.00 en 17.00 uur. Vanaf de volgende dag terug te luisteren via foliaweb.nl/radio. De uitzending is op zaterdagmiddag 15.00 uur terug te zien op Salto TV. Daarna via salto.nl