Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Singaporese minister op bezoek bij HvA

Bien Borren,
14 juni 2014 - 13:41
Tijdens een bliksembezoek heeft de minister van Onderwijs van Singapore Heng Swee Keat gistermiddag de Hogeschool van Amsterdam aangedaan. In het Aziatische land bestaat geen hoger beroepsonderwijs en de uitwisseling van studenten loopt stroef. ‘Ik wil mijn studenten en medewerkers deze internationale ervaring kunnen bieden,’ aldus Geleyn Meijer, voorzitter van het Domein Media, Creatie & Informatie.

In een vol programma werd de minister in een vogelvlucht langs enkele paradepaardjes van de HvA geleid. Na twee presentaties, respectievelijk over kritische internetresearch en ontwerpen met 3D bodyscans, werd het gezelschap in het MediaLAB verwacht.

Armband foto 2
Daar werd de OGLOW gepresenteerd, een armband die het Nederlandse volk geestelijk met de atleten van de Olympische Spelen in 2016 moet verbinden. Na licht haperen begint het apparaat, dat doet denken aan een smartwatch, uiteindelijk te flikkeren en blijkt de demonstratie geslaagd. De Singaporese minister stelt na afloop de vraag in hoeverre de industrie en grote bedrijven hierbij betrokken zijn? Het antwoord: wij zijn hier om de studenten iets te leren, de industrie komt op een tweede plaats.

Domeinvoorzitter Meijer is zeer te spreken over het bezoek. ‘Ze zijn erg geinteresseerd in het toegepast onderwijs en hoe nauw wij samenwerken met de Universiteit van Amsterdam. Zij hebben geweldige research universiteiten, de beste van de wereld, maar ze hebben ook behoefte aan meer praktijkgerichte studies. Zoiets als het hbo hebben ze daar niet.’ Dat is mede ook de reden waarom studenten van de HvA maar moeilijk aan een stage in Singapore kunnen komen. ‘Ik wil deze delegatie laten zien van hoeveel toegevoegde waarde onze hbo-studenten zijn. Ons doel is om uiteindelijk een wisselwerking op te zetten. Onze studenten die kant op en Singaporese studenten deze kant op.’

Meijer vindt het lastig om te peilen of het ook voor de bezoekers een geslaagde middag was. ‘Zij hebben een andere manier van omgang. Wij Nederlanders zijn recht voor z'n raap, als we iets leuks vinden dan zeggen we dat ook. De Singaporezen zijn veel beleefder daarin, meningen worden niet direct gedeeld. Maar ik denk wel dat het een eyeopener is geweest.’
Lees meer over