Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De Hitler-meme over de verhuizing van de Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen naar Roeterseiland die Charlotte Bouwman (student politicologie en Nederlands) deelde, blijft de gemoederen bezighouden. Vanochtend vond het gesprek tussen Bouwman en opleidingsdirecteur politicologie Johan Post plaats. Binnen de UvA wordt echter gesteggeld op wiens verzoek dat gesprek heeft plaatsgevonden.

Post vertelt desgevraagd dat hem ‘vanuit het Maagdenhuis’ is gevraagd of hij het filmpje had gezien en wat hij daarvan vond. ‘Smakeloos,’ zo laat hij weten. ‘Een verbinding leggen tussen de holocaust en de verhuizing van een faculteit vind ik ongepast. Toen ik dat aan de Dienst Juridische Zaken – van wie ik het verzoek kreeg – antwoordde, is mij gevraagd om de verontwaardiging van de UvA-gemeenschap over te brengen,’ zo laat Post weten. ‘Dat heb ik vanochtend gedaan.’

Yasha Lange, woordvoerder van het College van Bestuur (CvB), ontkent echter in alle toonaarden dat het CvB initiatief heeft genomen om een gesprek te beleggen. Lange: ‘We hebben het filmpje ter kennisgeving aangenomen, maar daar blijft het bij.’ Geconfronteerd met het verhaal van Post laat hij weten dat hij op geen enkele manier kennis heeft van een verzoek vanuit het Maagdenhuis.

Verontwaardiging
Het gesprek verliep volgens Post overigens goed. De opleidingsdirecteur stelde zich op het standpunt dat uitingen zoals die van Bouwman kwetsend kunnen zijn en trachtte de verontwaardiging over het filmpje over te brengen.

Bouwman vond dat onzin. ‘Het gesprek ging wel prima, maar ik heb herhaald dat ik vind dat je dit soort dingen moet kunnen maken. Ik realiseer me dat dit voor sommige mensen gevoelig ligt, maar ben ook wel weldenkend genoeg om zelf een afweging te maken. Juist wanneer sommige mensen bang zijn om een dergelijk filmpje te plaatsen is het belangrijk dat het toch gebeurt. Dat zal ik de volgende keer zeker weer doen.’