Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

UvA-studenten in finale Studentbattle

Sunny de Blok,
14 mei 2014 - 13:48
Betreft
Deel op
Drie UvA-studenten staan over een week in de finale van de 1% Studentbattle. In deze wedstrijd strijden vijf studententeams voor vijf projecten in ontwikkelingslanden. Het winnende team reist naar het land om de door  hen ontwikkelde oplossing te implementeren. De UvA-studenten strijden als team Amok voor schoon drinkwater in Cambodja.

Annick Leeuwenberg (25, Business Studies Strategy) Iris Joosten (24, Business Law) en Stanley Hau (25, Finance) hebben naar eigen zeggen veel ervaring en kwaliteiten voor het werken met ontwikkelingsprojecten in derdewereldlanden. Allen hebben ze veel gereisd en al eerder projecten gedaan in onder andere Brazilië en India. Team Amok heeft de andere teams van Cambodja al uitgeschakeld en probeert de jury op vrijdag 23 mei de te overtuigen van hun drinkproject.

‘Cambodja staat al een aantal jaar economisch stil door de oorlogen die er zijn gevoerd. Er is veel armoede en amper schoon drinkwater. Momenteel sterft meer dan de helft van de kinderen onder de vijf jaar door vies water. De Cambodjaanse bevolking begrijpt het belang van schoon drinkwater niet. Daar moeten wij verandering in brengen’, zegt Annick Leeuwenberg.

De concurrerende teams werken hun plannen uit voor Kenia, Bangladesh, Gambia of India. Leeuwenberg heeft kritiek op deze projecten. Ze zouden zich niet inzetten voor primaire levensbehoeften volgens haar. ‘Bamboe fietsen in Bangladesh zijn een leuk idee, maar fietsen zijn geen primaire levensbehoefte. Zonder schoon drinkwater kun je niet fietsen.’

Studentbattle is een initiatief van 1% club. De club is ervan overtuigd dat je met 1 procent inzet de wereld kunt verbeteren. Dit kan door het doneren van geld, maar ook door het doneren van kennis.

De teams worden tijdens de finale beoordeeld op hun finalepitch, de oplossing die zij aanleveren en crowdfunding. Momenteel heeft team Amok €1,201,- van de €4.068,- opgehaald. Sponseren kan via hun crowdfundingadres  of het kopen van een Join The Pipe fles waar met de couponcode ‘cambodja’ de verzendkosten gratis zijn en een derde van het bedrag naar team Amok gaat.

 
Lees meer over