In navolging van het Nederlands elftal, talloze journalisten en vliegtuigen vol met Oranje fans, zal aankomende zomer ook een delegatie van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding naar Brazilië afreizen. Niet om de verrichtingen van Louis van Gaal en diens manschappen van dichtbij te kunnen volgen, maar om samen met de Vrije Universiteit les te geven aan lokale jeugdtrainers en kansarme kinderen.

Foto: Loonlions.nl Foto: Loonlions.nl

Brazilië is al de torenhoge favoriet om het WK in eigen land te winnen, maar volgens Sabrina Oudkerk Pool, die namens de ALO naar Brazilië zal gaan, kan het daar qua sportopleiding nog veel beter. 'Wij gaan uit van het Athletic Skills Model (AMS) dat is ontwikkeld door ALO-leraar Jan Willem Teunissen, VU-hoogleraar Geert Savelsbergh en de huidige conditietrainer van het Nederlands elftal René Wormhoudt. Het ASM stelt dat je kinderen vanaf jongs af aan niet eenzijdig, zoals nu vaak gebeurt, maar juist heel breed moet opleiden en daarna pas moet specialiseren.'


Eerst een atleet, dan pas een specialist, zo luidt het motto van het ASM. Dit staat haaks op de bekende ‘tienduizend-uur-regel,’ die stelt dat als je ergens écht goed in wil worden, je simpelweg tienduizend uur lang die activiteit moet beoefenen. Oudkerk Pool schetst een voorbeeld: 'Laat kinderen niet alleen maar voetballen, maar laat ze bijvoorbeeld ook hun balans verbeteren, dan kunnen ze dat later weer gebruiken bij het voetbal.' Tijdens clinics en een congres hoopt de Nederlandse delegatie dit gedachtegoed te verspreiden.


Stageplekken voor ALO-studenten
Ondertussen heeft Oudkerk Pool ook een andere missie in Brazilië. 'We gaan ook op zoek naar stageplaatsen voor ALO-studenten op het gebied van coaching. Bovendien wil ik de contacten aanhalen zodat we rond de Olympische spelen van 2016 in Rio voor de derde keer een project van deze aard kunnen realiseren.'


De eerste keer was vier jaar geleden, tijdens het WK in Zuid-Afrika. Destijds werden clinics georganiseerd waar ook Desmond Tutu en kinderen uit arme wijken aan deelnamen. Of dit keer kinderen uit de Braziliaanse favelas met de voetbalclinics mee kunnen doen is nog de vraag. Oudkerk Pool hoopt van wel. Ze was vorig jaar zelf in een favela en weet dat kinderen aldaar vaak moeten kiezen tussen een leven vol armoede of een carrièrepad dat met een baantje als drugskoerier begint en in de gevangenis eindigt. 'Sport is een van de manieren waarop die kinderen kunnen ontsnappen uit hun favela. We willen ze handvatten geven om zichzelf beter te kunnen ontwikkelen, niet alleen op het voetbalveld,' aldus de ALO-docente.