actueel

Asva en HBO Colleges leveren bijles aan HvA-studenten

Bob van Toor,
30 augustus 2011 - 13:35
Belangenbehartiger Asva gaat bijles aanbieden op de HvA. De studentenvakbond gaat in zee met het Groningse bijlesbureau HBO Colleges om het grote aantal bindende negatieve studieadviezen terug te dringen.

‘Het eerste idee was om een soort marktplaats voor diensten op te richten, waar studenten bijles komen aanbieden en vragen. De kwaliteit is dan echter heel moeilijk te controleren’, vertelt Asva-voorzitter Lodewijk Berkhout. ‘Daarom hebben we nu gekozen voor een bestaande aanbieder van deze diensten.’ Het aanbieden van bijles sluit volgens Berkhout goed aan bij het streven van de Asva om studenten meerwaarde te bieden die de UvA en de HvA niet, of slechts in beperkte mate leveren.

‘Op het HBO is de behoefte erg groot, maar studenten die bijles kunnen geven en het nodig hebben kunnen elkaar vaak niet vinden. Terwijl op Roeterseiland veel mensen rondlopen die heel veel weten van statistiek, zitten er vijf minuten verderop op de Amstelcampus mensen die daar behoefte aan hebben.  Die behoefte overstijgt dus studies en kan breed aangeboden worden’, aldus Berkhout.

Er zijn al enkele gesprekken geweest met HBO colleges, een Gronings bedrijf dat ‘studieondersteuning en tentamentraining’ biedt op hogescholen onder meer Utrecht, Rotterdam en Den Haag. ‘Ze hebben veel ervaring met het aanbieden van huiswerkbegeleiding, maar vooral buiten Amsterdam’, zegt Asva-bestuurslid Maarten Markus. De aanpak van HBO Colleges is klantgericht, en altijd aangepast op wat de student nodig heeft. Dat was precies wat we wilden, en daarom hebben we uiteindelijk besloten af te stappen van het oorspronkelijke idee. Nu kunnen studenten naar de Asva komen als ze bijles willen; als er genoeg vraag is regelen we dan via HBO College bijlessen.’

Een dergelijke, brede dienst bestond nog niet in Amsterdam. Markus: ‘En dat terwijl iedereen wel een vak heeft waar hij of zij moeite mee heeft. Wij kunnen ze voor die struikelvakken in contact brengen met afgestudeerden die veel van dat vak af weten. Op langere termijn  willen we ook zelf kijken naar specifieke struikelvakken, en daar afgestudeerde studenten als bijlesdocenten bij zoeken. Op de UvA speelt hetzelfde probleem, maar daar regelen de studieverenigingen vaak op kleine schaal bijlessen. Mijn opvolger gaat kijken wat daar mogelijk is.’
Lees meer over