Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Deze week in 'Folia maakt kennis' een portret dat bol staat van het evangelie. Het leven van studentenpastor Maarten Vogelaar gaat over bidden, Bijbellezen en getuigen.

Toen Alexander Pleizier, historicus en programmamaker bij de Evangelische Omroep, zijn medestudent Maarten Vogelaar ontmoette bij de gereformeerde studentenvereniging Civitatis Studiosorum in Fundamento Reformato (C.S.F.R.) was er gelijk een klik tussen de jongens waardoor een vriendschap snel was gesloten. ‘We hadden veel gemeenschappelijk raakvlakken als film, lezen en squash, maar we hadden vooral beiden een grote mond over kwesties van geloof en zingeving. Maar we konden ook eindeloos veel plezier maken. Een barbecuetje in het Vondelpark? Maarten is erbij. Het geloof gaat bij hem vooral over zingeving, ook nu hij studentenpastor is. Maarten wil studenten niet per se de kerk in krijgen, maar hij wil hen zingeving aanreiken. Dat voelt hij als een door God gegeven roeping waaraan God ook zijn zegen heeft gegeven. Hij is daarbij heel open, spontaan en vrolijk, maar vooral vroom. En met vroom bedoel ik dat hij heel gelovig is, maar niet heel streng gelovig. Dat is juist wat hij heel goed kan: dicht bij God leven en bij alles wat hij doet God betrekken, maar ook genieten van wat het aardse leven te bieden heeft.’

Studentenpastor, politicoloog en filosoof Maarten Vogelaar heeft welhaast de perfecte papieren en achtergrond voor een studentenpastor: geboren in 1987 in het diep protestantse Kampen, een middelbare school op reformatorische grondslag, een studie filosofie aan de protestantse VU en voor de seculiere touch ook nog politicologie aan de liberale UvA. Als filosoof studeerde hij af op een masterscriptie over de toekomst van christelijk-politiek engagement, als politicoloog op een masterscriptie over Geert Wilders en de invloed van het neoconservatisme in Nederland. Maarten was voorzitter van de gereformeerde studentenvereniging C.S.F.R. en liep stage bij het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, hij initieerde en organiseerde verschillende christelijk-maatschappelijke projecten en (her)schreef met anderen het boek Durf te denken. Oriëntatie in geloof, wetenschap en cultuur. Hij was daarnaast blogger en boekenredacteur bij de debatsite opunie.nl, is lid van het leidersteam van de multiculturele kerk Amsterdam-Noord en vanaf komende zomer wordt hij hoofdbewoner van de leefgemeenschap ‘Good Luck’, dat een open huis biedt aan studenten. Hij is studentenpastor namens vijf Amsterdamse kerken en namens IFES-Nederland, een beweging van (internationale) studenten die bidden, Bijbellezen en getuigen.

Pilaar
In de Amsterdamse kerk Hoop voor Noord  - inderdaad: in Amsterdam-Noord - is Jurjen ten Brinke voorganger en Maarten diaken. Jurjen zegt dat Maarten ‘een van de pilaren’ van zijn kerkgemeente is geworden, nadat Maarten tijdens zijn studie op zoek was gegaan naar een kerkelijk onderdak in Amsterdam. Maarten en Jurjen zijn trouwens ook zwagers van elkaar.

Omdat Maarten al zo lang bij Jurjen kerkt zorgt Maarten voor ‘een mooie continuïteit’ van het kerkleven, vertelt Jurjen. ‘Maar wat ik het meest aan Maarten waardeer is dat hij zich nergens te goed voor voelt. Hij heeft verschillende studies gedaan, maar is toch niet te beroerd om met zijn poten in de modder te staan. Hij heeft op woensdagmiddag altijd veel meegedaan aan kinderactiviteiten, bij de knutselclub, voetballen, soms ook Bijbelverhalen vertellen. Als kerk proberen wij niet overal per se een kerkelijk sausje overheen te gooien en Maarten voelt dat heel goed aan. Bovendien, hij heeft op een hele natuurlijke manier oog voor de noden van deze tijd. Hij helpt bijvoorbeeld vluchtelingen zonder geld met het samenstellen van een goedkope maaltijd. Oog voor de zwakkeren onder ons is voor hem geen keuze, het is zijn identiteit. Maarten is niet alleen op zondag christen, maar ook van maandag tot en met zaterdag.’

Op 9 april zendt Folia Radio een interview uit met Maarten Vogelaar. Aan de orde zullen komen (de toekomst van ) christelijke politiek in Nederland, studenten en kerksheid, leven in christelijk verband en UvA-VU. De uitzending is bij te wonen in de Openbare Bibliotheek en te beluisteren via Amsterdam FM, in de ether op 106.8 en op de kabel op 103.3, tussen 16.00 en 17.00 uur. Vanaf de volgende dag terug te luisteren via foliaweb.nl/radio.
Lees meer over