Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Internationale studenten kiezen niet graag voor Amsterdam: slechts 6,6 procent van de studenten in Amsterdam komt uit het buitenland. In andere Europese steden ligt dat aantal veel hoger.

Amsterdam staat met 6750 buitenlandse studenten laatste op een lijst met 9 Europese steden. In Brussel, Wenen en Londen ligt het aantal internationale studenten het hoogst: daar komt ongeveer een derde van de studenten uit het buitenland. In Kopenhagen, na Amsterdam de minst internationale stad, is het aandeel internationale studenten alsnog bijna twee keer zo hoog als in Amsterdam.

Dat blijkt uit onderzoek van Class of 2020, een onderzoeksplatform voor professionalisering van internationaal onderwijs. Op 6 maart wordt een debat georganiseerd over de toekomst van Amsterdam als internationale studentenstad.

Volgens het onderzoek kiezen internationale studenten niet voor Amsterdam omdat er een beperkt aantal Engelstalige opleidingen is. Ook zou er sprake zijn van een algeheel gebrek aan ambitie op het gebied van internationaal onderwijs.

Feeststad
Het onderzoek doet de aanbeveling om een wethouder voor hoger onderwijs aan te stellen. Bovendien zou Amsterdam moeten investeren in een goede IT-opleiding in de stad, om de online industrie in Amsterdam te stimuleren. Ook zou Amsterdam als 'feeststad' moeten worden gepromoot, om de stad als 'study destination' aantrekkelijker te maken.

Tekst: Maarten van Dun
Lees meer over